Τελευταία Νέα
Διεθνή

J.C. Trichet: Εξαιρετικά σοβαρή η οικονομική κρίση στη Ρωσία, επηρεάζει το σύνολο της Ε.Ε.

tags :
J.C. Trichet: Εξαιρετικά σοβαρή η οικονομική κρίση στη Ρωσία, επηρεάζει το σύνολο της Ε.Ε.
Πέραν της Ρωσίας, ο χαμηλός πληθωρισμός είναι μια ακόμη απειλή για την Ε.Ε., σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της ΕΚΤ
Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζει την οικονομική κρίση στη Ρωσία ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean Claude Trichet, σημειώνοντας ότι πέραν της Μόσχας, επηρεάζει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατάσταση στη Ρωσία «είναι σίγουρα εξαιρετικά σοβαρή», ανέφερε σε δηλώσεις του στο δίκτυο CNBC ο ευρωπαίος πρώην κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο διότι υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με ό,τι έχει συμβεί στην Ουκρανία και ό,τι εξακολουθεί να συμβαίνει, αλλά και επειδή το πετρέλαιο υποχωρεί ισχυρά».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τα ρωσικά προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η διολίσθηση του ρουβλίου, αλλά και του δείκτη του ρωσικού χρηματιστηρίου ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των Δυτικών κυρώσεων, δεν περιορίζονται μόνον στην εν λόγω χώρα.
Η ελεύθερη πτώση του ρουβλίου αντανακλά την αδύναμη θέση της Ρωσία, σημείωσε ο J.C. Trichet, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι «ο χειρισμός της κατάστασης ήταν απολύτως βέλτιστος από λειτουργικής απόψεως» από την κεντρική τράπεζα της χώρας, μια κριτική που επίσης άφησε να εννοηθεί στην ετήσια συνέντευξη Τύπου και ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ε.Ε. να προσπαθήσει να βρει μια λύση στην ουκρανική κρίση, συμπληρώνοντας ότι απειλείται από τη ρωσική οικονομική κρίση, δεδομένης της εγγύτητας αλλά και της οικονομικής αλληλεξάρτησής τους.
«Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει λύσεις το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», κάτι που είναι πολύ σημαντικό τόσο από γεωπολιτικής απόψεως αλλά και σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Πρόβλημα με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Παράλληλα, ο J.C. Trichet τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί τη μόνη απειλή για την Ε.Ε., τονίζοντας ότι ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ σοβαρός για την περιοχή, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως θεμιτές οι κινήσεις της ΕΚΤ σε σχέση με την αποφυγή του ενδεχομένου του αποπληθωρισμού, σημείωσε ωστόσο ότι το «ποια όπλα θα χρησιμοποιηθούν είναι μια άλλη ιστορία».
Τα σχόλια του Trichet έρχονται σε μια περίοδο όπου εντός της ΕΚΤ πραγματοποιείται μια συζήτηση για το πόσο μακριά θα μπορούσε να πάει η τόνωση της ανάπτυξης στην αναιμική Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, όμως η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών τον Νοέμβριο, βάσει των στοιχείων της Markit.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην περιοχή των 18 χωρών διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Νοέμβριο, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, αν και κοντά, στο 2%.
Ο J.C. Trichet σημείωσε τέλος, ότι θα ήταν θεμιτό για την ΕΚΤ να εξετάσει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υποκαθιστά το τι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν, ό,τι τα κοινοβούλια πρέπει να κάνουν και ό,τι ο ιδιωτικός τομέας έχει να κάνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης