Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι τουρκικές τράπεζες το 2015

Fitch: Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι τουρκικές τράπεζες το 2015
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε, ωστόσο, το σταθερό outlook του τουρκικού τραπεζικού συστήματος
Η μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός στο πεδίο των καταθέσεων και η μέτρια υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού θα καταστήσουν δυσμενές το περιβάλλον λειτουργίας των τουρκικών τραπεζών το 2015, δήλωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.
Παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, ο Fitch επιβεβαίωσε το σταθερό outlook, με επιχείρημα την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την ρυθμίσεις για την κερδοφορία.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες της Τουρκίας είναι, σύμφωνα με τον οίκο, η ενισχυμένη εξάρτησή τους από το ξένο συνάλλαγμα για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή τους.
«Εκτιμούμε πως κατά μέσο όρο η οικονομική ανάπτυξη των τραπεζών θα υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά, λόγω των ιδιαιτέρως ασταθών συναλλαγματικών ισοτιμιών και την συνεχή πρόσβαση στη διεθνή χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο Fitch.
Ο οίκος προειδοποίησε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσε να επιδεινωθεί «λόγω των συρρικνωμένων δανείων, της αυξημένης χρέωσης των καταναλωτών και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών σε ξένο νόμισμα».
Το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τα τέλη του 2008 και ο Fitch προειδοποίησε για τις δυνητικές επιπτώσεις μιας απότομης αλλαγής των διαθέσεων των επενδυτών.
Ωστόσο, ο Fitch πρόσθεσε, επίσης, ότι «[πιστεύει] ότι, σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια η ρευστότητα σε ξένο νόμισμα θα είναι επαρκής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης