Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχει τελειώσει ή όχι ο ψυχρός πόλεμος; - Τι αποδεικνύει η σύγκρουση Ρωσίας με ΝΑΤΟ

tags :
Έχει τελειώσει ή όχι ο ψυχρός πόλεμος; - Τι αποδεικνύει η σύγκρουση Ρωσίας με ΝΑΤΟ
Αναλυτές από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη υποστηρίζουν ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν μπορεί να επαναληφθεί
«Έχει επιστρέψει ο ψυχρός πόλεμος;» διερωτάται με δημοσίευμά του το Bloomberg, μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τις νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Μπορεί το σημερινό αδιέξοδο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο, ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναλυτές από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη υποστηρίζουν ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν μπορεί να επαναληφθεί, εφόσον στη Ρωσία δεν επικρατεί πλέον κάποια ιδεολογία όπως ο κομμουνισμός, η στρατιωτική της δύναμη έχει εξασθενίσει, οι σύμμαχοί της έχουν μειωθεί και η οικονομία της είναι πλέον αλληλένδετη με του υπόλοιπου κόσμου.
Στον αντίποδα, άλλοι υποστηρίζουν ότι ίσως σήμερα παρατηρείται μια νέα μορφή Ψυχρού Πολέμου, η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί όμως με τον ίδιο τρόπο. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο πλούσιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, καθώς και στην πρόθεση και τη στρατιωτική δύναμη που έχει για να αποτελεί υπερδύναμη στην περιοχή της.

Source: IISS Military Balance/Bloomberg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης