Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα εξτρεμιστικά κόμματα το «σκαλοπάτι» της Ρωσίας για να επηρεάσει την πολιτική της Ε.Ε.

tags :
Τα εξτρεμιστικά κόμματα το «σκαλοπάτι» της Ρωσίας για να επηρεάσει την πολιτική της Ε.Ε.
Παρά την ουκρανική κρίση, πολιτικοί σχηματισμοί όπως το βρετανικό UKIP έχουν προβεί σε δηλώσεις στήριξης της Ρωσίας
Tα ανερχόμενα ευρωπαϊκά εξτρεμιστικά κόμματα φαίνεται να τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας και του ρώσου προέδρου Vladimir Putin, καθώς μοιράζονται την ίδια αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα.
Ειδικοί στη ρωσική πολιτική δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, όπως σημειώνεται σε άρθρο του euranetplus, αν και ο Sergey Utkin της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκφράζει ανησυχία ότι τα κόμματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «πίσω πόρτα» για τον πρόεδρο Putin ώστε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.
Η λίστα των ευρωπαίων πολιτικών που τάσσονται υπέρ του ρώσου προέδρου και της πολιτικής του είναι αρκετά ευρεία, με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ούγγρο αντισημίτη Jobbik και τον βούλγαρο Ataka.
Τη στήριξή τους στον ρώσο πρόεδρο, όμως, παρά τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, έχουν εκφράσει το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το βρετανικό UKIP του Nigel Farage, ο ούγγρος πρόεδρος Viktor Orban και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο.
Ο Sergey Utkin, που είναι επικεφαλής στρατηγικής αξιολόγησης στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σημειώνει ότι η Ρωσία αναζητά ευκαιρίες και νέους τρόπους να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, δεδομένων των παγωμένων σχέσεων με όλες τις βασικές πολιτικές οικογένειες.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει φωνή διαμέσου των εξτρεμιστικών κομμάτων και «δείχνει» ιδιαίτερα το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, που πρόσφατα πήρε δάνειο 9 εκατ. ευρώ από μια ρωσική τράπεζα.
Ωστόσο, ο Fraser Cameron, διευθυντής του Ρωσο-Ευρωπαϊκού Κέντρου στις Βρυξέλλες δηλώνει αισιόδοξος ότι οι ευκαιρίες να επηρεάσει η Ρωσία την πολιτική της Ευρώπης μέσω των εξτρεμιστικών κομμάτων είναι περιορισμένη.
Παράλληλα, ο Marc Franco που ήταν πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Μόσχα και τώρα είναι αναλυτής στο Βασιλικό Ινστιτούτο για τις Διεθνείς Σχέσεις Egmont (Egmont Royal Institute for International Relations), επίσης σημειώνει ότι είναι ελάχιστη η επιρροή της Ρωσίας στα εξτρεμιστικά κόμματα, ενώ βλέπει μικρές προοπτικές στις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης