Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κίνηση έκπληξη από την κεντρική τράπεζα – Μείωσε στο 15% το βασικό επιτόκιο από το 17%

Ρωσία: Κίνηση έκπληξη από την κεντρική τράπεζα – Μείωσε στο 15% το βασικό επιτόκιο από το 17%
Πτωτικά κινείται το ρούβλι μετά την ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της χώρας
Σε μια απροσδόκητη κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σήμερα, Παρασκευή, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 17% προηγουμένως, καθώς η ανησυχία για τη διαφαινόμενη ύφεση υπερίσχυσε της σταθερότητας του ρουβλίου.
Το επιτόκιο για τις καταθέσεις μειώθηκε στο 14% από 16%, ενώ το επιτόκιο repo στο 16% από 18%
Μετά την ανακοίνωση, οι απώλειες για το ρωσικό νόμισμα διευρύνονται.
Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των αναλυτών που είχαν ρωτηθεί σχετικά από το Bloomberg δεν ανέμεναν μεταβολή, εκτός ενός που εκτίμησε μείωση του επιτοκίου στο 9,75%.
«Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές είναι ότι θα υπάρξει μείωσή του καθώς η οικονομία σταδιακά θα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες και τον αντίκτυπο της δυναμικής των συναλλαγματικών ισοτιμιών επί των τιμών», σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας υποκύπτει στις εκκλήσεις πολλών αξιωματούχων και επιχειρηματιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι προειδοποιούσαν για παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας από την πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου στο 17% από το 10,5%, τη μεγαλύτερη από το 1998.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία μείωσε το βασικό της επιτόκιο την τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2011, το αύξησε έξι φορές μέσα στο 2014 σε μια προσπάθεια να δαμάσει τον πληθωρισμό που ακολούθησε την ανιούσα μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας.
Η ισοτιμία του ρουβλίου με το δολάριο διαμορφώθηκε κάτω από τα 70 ρούβλια μετά την ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα και συγκεκριμένα στα 69,8990 ρούβλια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης