Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Πώς η γαλλική GDF Suez επωφελείται από το QE της ΕΚΤ πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα

WSJ: Πώς η γαλλική GDF Suez επωφελείται από το QE της ΕΚΤ πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα
Όλο και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες σχεδιάζουν την έκδοση ομολόγων σε ευρώ, ώστε να επωφεληθούν από τις χαμηλές αποδόσεις
Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει περισσότερη ώθηση στην οικονομία από ό,τι οι ίδιες της οι πράξεις.
Χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) οι εταιρείες έχουν αρχίσει να επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια ομόλογων, μειώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εταιρείες σπεύδουν να επωφεληθούν από τις προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει τα χαμηλά, σχεδιάζοντας εκδόσεις ομολόγων με πολύ χαμηλές αποδόσεις.  
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι η αμερικανική Berkshire Hathaway, σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή αγορά, εκδίδοντας το πρώτο της ομόλογο σε ευρώ.
Επίσης, η GDF Suez εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ μια ημέρα πριν η ΕΚΤ διευκρινίσει τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα, με στόχο να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Τελευταία παρατηρείται έντονη κινητικότητα των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις σε ορισμένα κρατικά ομόλογα κάτω από το μηδέν.
Οι αποδόσεις μειώνονται καθώς αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων.
Έτσι, από την κίνηση της GDF Suez τίθενται οι βάσεις ότι οι εταιρείες μπορεί σύντομα να βρουν επενδυτές που είναι πρόθυμοι να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις για τα ομόλογα τους, ήτοι ουσιαστικά να πληρώνουν τους οφειλέτες για να κρατήσουν το χρέος τους.
Με τα κρατικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σε αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η περαιτέρω αύξηση των τιμών θα αποκαταστήσει το χαμένο ενδιαφέρον.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν ακόμη εκδώσει ομόλογα με αρνητική απόδοση κατά το χρόνο της τιμολόγησης, αλλά η κίνηση της GDF Suez σηματοδοτεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα.
"Αυτό είναι ένα τέλειο σημάδι του πόσο σοβαρές είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ", δήλωσε ο Jürgen Odenius, επικεφαλής οικονομολόγος της Prudential.
"Ο Mario Draghi ήταν σαφής σχετικά με το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα ακόμη και με αρνητική απόδοση'', πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτό φυσικά δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις , όπως έκανε ήδη η GDF.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, περίπου 26,6 δισ. ευρώ έχουν εκδοθεί φέτος από αμερικανικές εταιρείες στην Ευρώπη, με περίπου το ένα τρίτο αυτών να προέρχεται από την πώληση ομολόγων της Coca-Cola. Η εταιρεία παραγωγής μπισκότων Oreo Mondelēz International και η Kellogg είναι μερικά από τα γνωστά ονόματα που έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό για να εκδώσουν με φθηνό χρέος.








Embedded image permalink

«Είναι πλέον πολύ φθηνά να δανειστεί κανείς σε ευρώ», αναφέρει ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο.
«Είναι μια τάση που περιμένουμε να δούμε να κλιμακώνεται όλο και περισσότερο στο σημείο όπου, ενδεχομένως, οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ να εκδίδουν πολύ λιγότερο στη δική τους αγορά και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η μέση απόδοση για τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται σε ευρώ είναι σχεδόν στο 1,08%, σύμφωνα με το δείκτη της Markit, περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
Η GDF Suez πούλησε διετή ομόλογα  μηδενικού τοκομεριδίου του σε τιμή που αντιστοιχεί στην απόδοση του 0,13%.
Αντίθετα, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων που εκδίδονται σε δολάρια είναι 3,67%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Markit.
«Η αιτιολογία για να έρθει στην Ευρώπη μια επιχείρηση είναι απλά η φθηνή πηγή χρηματοδότησης», δήλωσε ο Bryan Wallace, διαχειριστής κεφαλαίων της JP Morgan Asset Management, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες αφορούν εταιρείες χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς, και όχι τόσο για συγκεκριμένα έργα.
Ακόμα και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ευρωπαϊκές δραστηριότητες, η πώληση ομολόγων στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ελκυστική, επειδή το κόστος δανεισμού σε ευρώ και η αντιστροφή τους σε δολάρια, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης