Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Έχει την δύναμη ο Τσίπρας να επιβληθεί στην ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ;

New York Times: Έχει την δύναμη ο Τσίπρας να επιβληθεί στην ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ;
H αποδοχή της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση Τσίπρα έπεσε από το 83% τον Φεβρουάριο στο 60% 
«Οι έλληνες χρειάζονται έναν σκληρό ηγέτη» είναι ο τίτλος του άρθρου του ο Hugo Dixon στους New York Times για να αναρωτηθεί τελικά «εάν ο Τσίπρας έχει πράγματι την δύναμη να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η τύχη της χώρας του κρέμεται από αυτή την απάντηση» τονίζει ο αρθρογράφος αναφερόμενες στις διαφορετικές απόψεις 30-40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στο πόσο νερό θα βάλει η κυβέρνηση στο κρασί της για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της χώρας ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία στα μέσα Απριλίου.
«Το κυρίαρχα άμεσο ζήτημα, είναι αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές θα είναι επαρκείς, ώστε να ξεκλειδώσουν κάποια ρευστότητα» υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες που είναι σε εξέλιξη ο Dixon, λέει πως «η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλες, που μεταφέρουν το πακέτο των Ελληνικών προτάσεων, μετά από μια ακόμη εβδομάδα που οι συνομιλίες που έλαβαν τόπο στην Αθήνα, ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια πέτυχαν ελάχιστα».
«Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε δημόσια για την προοπτική μιας «ρήξης»», γράφει ο Dixon.
Μια τέτοια ρήξη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα μπορούσε να συμβεί στις 9 Απριλίου, την ημερομηνία που Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μια δόση στο ΔΝΤ.
Εάν εκείνη την ημέρα κηρυχτεί χρεοκοπία, άμεσα θα τεθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων- κάτι το οποίο θα συμπίπτει με την τετραήμερη αργία του ελληνορθόδοξου Πάσχα.
Κατά τον Dixon, «ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παίζει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών για να λάβει νέα λαϊκή εντολή. Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη και η δική του δημοφιλία υψηλή, ίσως ελπίζει να κερδίσει αυτές τις εκλογές».
Όμως, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι αποδοχή της κοινής γνώμης στην κυβέρνησης από το 83% τον Φεβρουάριο, έχει πέσει στο 60% και αν συμβεί κάτι που θα επιβάλει δελτίο στα καύσιμα και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τότε θα κατρακυλήσει.
«Αν ο κ. Τσίπρας είναι λογικός, θα ήθελε να αποφύγει αυτό το σενάριο. Το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι τι που και αυτό θα ήταν οδυνηρό.
Βέβαια κάτι ανάλογο θα απαιτούσε από πλευράς του όχι απλά υποσχέσεις, αλλά και να ξεκινούσε να υλοποιεί μέτρα, πριν ξεκινήσει η αποστολή ρευστότητας», συνεχίζει ο Dixon.
Βέβαια αυτοί θα τον κατηγορούσαν για «ξεπούλημα» και το πιθανότερο είναι ότι θα καταψήφιζαν ότι μέτρα παρουσίαζε.
«Πιθανώς ο κ. Τσίπρας να περνούσε τους νόμους με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όμως μια τέτοια συμφωνία δεν θα διαρκούσε. Σε αυτή την περίπτωση η πιο λογική κίνηση θα ήταν να κατέφευγε στις κάλπες», λέει ο Dixon.
Τότε θα ήταν η ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το άρθρο, να πετάξει εκτός κόμματος τους ακροαριστερούς και να τους αντικαταστήσει με μετριοπαθείς.
«Και τότε θα μπορούσε να κερδίσει με ευρεία πλειοψηφία» καταλήγει ο αρθρογράφος. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης