Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτική νίκη της κεντροδεξιάς Συμμαχίας του N. Sarkozy στον β' γύρο των νομαρχιακών εκλογών

Σαρωτική νίκη της κεντροδεξιάς Συμμαχίας του N. Sarkozy στον β' γύρο των νομαρχιακών εκλογών
Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 50%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι στον πρώτο γύρο, όμως δεν έσπασε το ρεκόρ αποχής που είχε καταγραφεί το 2011
(upd) Σαρωτική νίκη πέτυχε η κεντροδεξιά συμμαχία του Nicolas Sarkozy στον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών στη Γαλλία.
Ο Sarkozy, που πέρυσι επέστρεψε στην πολιτική σκηνή με το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), εκτιμά ότι η καθαρή νίκη που πέτυχε η κεντροδεξιά συμμαχία στις νομαρχιακές εκλογές είναι αποτέλεσμα της «μαζικής απόρριψης της πολιτικής του προέδρου Francois Hollande».
Ο δεύτερος γύρος των νομαρχιακών εκλογών επιβεβαίωσε χθες τις προσδοκίες ανατροπής που αναπτερώθηκαν κατά την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ο πρώην γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η γαλλική κεντροδεξιά ποτέ άλλοτε δεν είχε καταφέρει να επιτύχει μια νίκη σε τόσα διαμερίσματα από την εγκαθίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο Sarkozy «κατέλαβε» το εκλογικό προπύργιο του προέδρου Hollande στην Corrèze, όπου οι Συντηρητικοί ελέγχουν πλέον 19 από τα καντόνια της.
Επίσης, επώδυνη θα είναι η ήττα για την Αριστερά στο Allier, που ήλεγχαν οι κομμουνιστές, σε Nord ή σε Côtes d'Armor.
Οι Συντηρητικοί της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και οι κεντρώοι σύμμαχοί τους με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να εξασφαλίζουν τη νίκη σε 70 διαμερίσματα από τα 100 στη χώρα.
Η σοσιαλιστική πανωλεθρία είναι σαφής: από τα 60 περιφερειακά συμβούλια που είχε πριν, τώρα φαίνεται να ελέγχει περί τα 27 με 31, σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία σπανίως σφάλλουν στη Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Μέτωπο (FN), το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen, φαίνεται να μην επιτυγχάνει να ελέγξει κανένα διαμέρισμα με βάση τις πρώτες ενδείξεις, όταν φιλοδοξούσε τον έλεγχο δύο.
Σε μια πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα, ο Sarkozy είπε ότι «ανοίγει μια νέα εποχή» που θα καταλήξει με την επιστροφή της Δεξιάς στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2017.

Ο Hollande διατηρεί τις δυνάμεις του μόνον στο νότο

Ο εκλογικός χάρτης απεικονίζει ξεκάθαρα τα σημεία που το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιστέκεται προς το παρόν: διατηρεί τα περισσότερα από τα τμήματα της νότιας και νοτιο-κεντρικής Γαλλίας, όπως και μερικά στη Βρετάνη, ενώ οι Συντηρητικοί ελέγχουν όλα τα υπόλοιπα, χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση.
Ο πρωθυπουργός, Manuel Valls, δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία, ότι θα διατηρήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας, για να προσθέσει ωστόσο ότι «άκουσε τη φωνή των Γάλλων».
«Με την ψήφο σας, ακόμη και με την αποχή, οι Γάλλοι εξέφρασαν εκ νέου τις προσδοκίες τους, τον θυμό τους, την κόπωσή τους σε μια καθημερινή ζωή πολύ δύσκολη», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός.
Ο Valls ανακοίνωσε νέα μέτρα για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τις προσεχείς ημέρες, καθώς και φορολογικές περικοπές για εννέα εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 50%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι στον πρώτο γύρο, όμως δεν έσπασε το ρεκόρ αποχής που είχε καταγραφεί το 2011.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Σκληρή μάχη διεξάγεται από το πρωί στη Γαλλία, ανάμεσα στον υποψήφιο της δεξιάς συμμαχίας N. Sarkozy και την υποψήφια της ακροδεξιάς Mariane Le Pen για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
H μάχη αυτή αποτελεί τεστ και πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία που θα πραγματοποιηθούν το 2017.
Στον πρώτο γύρω της εκλογικής αναμέτρησης, την περασμένη εβδομάδα, έκπληξη αποτέλεσε η απρόβλεπτη νίκη του N. sarkozy που άφησε στη δεύτερη θέση τη Mariane Le Pen ενώ οι σοσιαλιστές του γάλλου προέδρου Hollande είχαν υποστεί εξευτελιστική ήττα.
Στον πρώτο γύρω των τοπικών εκλογών την περασμένη Κυριακή (22/ Μαρτίου) η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του N. Sarkozy που συνεργάστηκε με τους Κεντρώους (UDI) απέσπασε το 32,5%. Το Εθνικό Μέτωπο της M. Le Pen το 25,3% ενώ οι Σοσιαλιστές του προέδρου Hollande έμειναν στο 21,8%.
Οι εκλογές αν και δεν αφορούν το Παρίσι και τη Λυών αναμένεται να δώσουν το στίγμα για το που θα κινηθούν οι ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές του 2017.
Περίπου 42 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες σε μια εκλογική διαδικασία που έχει σημαντική συμβολική σημασία και αναμένεται να επιβεβαιώσει την ήττα που υπέστησαν στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών του προέδρου F. Hollande.
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι μόλις το 15,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν προσέλθει στις κάλπες.
Αν και τα λεγόμενα Départements στη Γαλλία έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, οι περιφερειακές αυτές εκλογές θεωρούνται σημαντικές καθώς αποτυπώνουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα στη χώρα.
Τα σημερινά αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της ακροδεξιάς στην γαλλική επαρχία αλλά και την καταστροφική υποχώρηση των Σοσιαλιστών που κυριαρχούσαν σε 61 νομαρχιακά συμβούλια στο σύνολο των 101.
Νικητής για μια ακόμη φορά αναμένεται να στραφεί η κεντροδεξιά σύνθεση του N. Sarkozy που εκτιμάται ότι θα αποσπάσει από τους Σοσιαλιστές γύρω στα 30 συμβούλια.
Μέχρι σήμερα, οι περιφερειακές εκλογές διεξάγονταν κάθε τρία χρόνια, κάθε φορά για την ανανέωση των μισών γενικών συμβουλίων που αναλάμβαναν τη διαχείριση των διαμερισμάτων. Από φέτος, τα περιφερειακά συμβούλια (όπως είναι η νέα τους ονομασία) εκλέγονται σε όλα τα διαμερίσματα ταυτόχρονα για έξι χρόνια.

(Πρώτη ενημέρωση 19:37, Κυριακη 29 Μαρτίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης