Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (EKT): Τα capital controls θα επιβληθούν, μόνο εφόσον ζητηθούν από την Ελλάδα

Constancio (EKT): Τα capital controls θα επιβληθούν, μόνο εφόσον ζητηθούν από την Ελλάδα
"Η ποσοτική χαλάρωση θα διατηρηθεί έως ότου ρυθμιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού"
(upd) Τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα Grexit.
«Ο κανονισμός δεν προβλέπει πώς μία χώρα μπορεί να αποβληθεί νόμιμα και επίσημα από το ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
«Η ΕΚΤ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αξιόπιστες» συνέχισε, αν και εξήγησε πως «δεν μπορώ να υποσχεθώ πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη».
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, ο V. Constancio υποστήριξε πως τα capital controls θα επιβληθούν, μόνο εφόσον ζητηθούν από την Ελλάδα.
Επίσης δίχως να κατονομάσει την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διέτεινε πως εάν μία χώρα της Ευρωζώνης κηρύξει χρεοκοπία, τότε δεν υπάρχουν αυτόματες επιπτώσεις στις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση βέβαια, αυτές να είναι αξιόπιστες και να διαθέτουν collaterals, τα οποία γίνονται αποδεκτά.
Όσον αφορά τις δράσεις της ΕΚΤ, υποστήριξε πως η ποσοτική χαλάρωση θα διατηρηθεί έως ότου ρυθμιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού.
Άλλωστε, παραδέχθηκε πως τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία κυμαίνονταν κάτω του 1%, έχρηζαν άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της ΕΚΤ.
«Η δράση της ΕΚΤ ήταν επιβεβλημένη» εξήγησε, δικαιολογώντας την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ακόμη, ο Vitor Constancio εξήγησε πως η ΕΚΤ έχει ήδη μελετήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των νέων νομισματικών μέτρων.
«Η ΕΚΤ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα αρνητικά επιτόκια στα ευρωπαϊκά ομόλογα» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί πως η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως το QE θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με το μηνιαίο μέγεθος να ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα περίπλοκο και πολύ απαιτητικό 2014, καθώς η ΕΚΤ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας αποδίδουν καρπούς, καθώς ήδη η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θεωρείται βιώσιμη.
Καταλήγοντας, βεβαία, διευκρίνισε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί μόνη της και απομονωμένη, καθώς η παράλληλη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κρίνεται απολύτως αναγκαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης