Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Κομισιόν και ΕΚΤ εξετάζουν εφαρμογή στην Ελλάδα του ισπανικού μοντέλου Sareb ή αλλιώς της bad bank

tags :
El Mundo: Κομισιόν και ΕΚΤ εξετάζουν εφαρμογή στην Ελλάδα του ισπανικού μοντέλου Sareb ή αλλιώς της bad bank
Οι Βρυξέλλες σημειώνουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η ισπανική «κακή τράπεζα»
Ένα τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μεταβούν αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθούν με υψηλόβαθμα στελέχη της ισπανικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Τράπεζας Αναδιάρθρωσης (Sareb).
Στόχος αυτών των συναντήσεων, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, είναι να ενημερωθούν σχετικά με τη λειτουργία της και να αναλύσουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σχετικά με την πιθανή εφαρμογή παρόμοιων μοντέλων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως την Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια εταιρεία παρόμοια της Sareb, για τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το μέτρο αυτό, που έχει τις ευλογίες του Eurogroup ως μέρος ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να είναι αναγκαίο προκειμένου να μειωθεί το υψηλό επίπεδο προβληματικών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fitch, τα προβληματικά δάνεια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha Bank φθάνουν πλέον το 35% των δανείων στη χώρα.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Sareb, Jaime Echegoyen, οι εθνικές και διεθνείς αρχές έχουν λάβει το μοντέλο της Sareb ως μοντέλο αναφοράς.
Στην τελευταία έκθεσή της τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EKT παραδέχθηκαν ότι η Sareb είναι ακόμη αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, όπως η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.
Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση του ισπανικού μοντέλου της Sareb στην Ουάσιγκτον, στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Sareb έχει αποφέρει συνολικά 9δισ. ευρώ και έχει πουλήσει περίπου 25.000 ακίνητα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μια ακόμη χώρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο είναι η Ιταλία.
Η ΕΚΤ και η Κομισιόν έχουν καταστήσει αυστηρότερη την εποπτεία στον τραπεζικό τομέα της χώρας, που παρουσιάσει τη χειρότερη εικόνα στα «τεστ αντοχής» του περασμένου φθινοπώρου και σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, δεν έχει προχωρήσει στα αναγκαία βήματα εξυγίανσης.
Το κύριο πρόβλημα για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στη χώρα αυτή, σημειώνεται, έγκειται στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν σε μια απότομη υποτίμηση της αξίας που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους από τα επισφαλή δάνεια και από πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η εμπειρία της SAREB δείχνει ότι η έκπτωση αυτή, όσο μεγάλη κι αν φαίνεται, μπορεί να μην είναι αρκετή: αγόρασε τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που διασώθηκαν με έκπτωση έως και 79% και ακόμη και δύο χρόνια αργότερα ακόμη να φθάσει στο μηδέν η αξία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης