Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Σε καλό δρόμο το Κυπριακό- Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας»

tags :
OHE: Σε καλό δρόμο το Κυπριακό- Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας»
Στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα του Κυπριακού και σε νέα συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, συμφώνησαν σήμερα στη Γενεύη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου.
Αυτό ανακοίνωσε, με δήλωσή του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη σημερινή συνάντηση και το γεύμα εργασίας, και παράλληλα έκανε λόγο για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης.
Ο κ. Μπαν Κι Μουν στη δήλωσή του εξέφρασε την προσδοκία ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα του ανακοινώσουν πως έχουν φθάσει σε σύγκλιση στα κεφαλαιώδη ζητήματα του Κυπριακού, ώστε να γίνει μια νέα συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
Η δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ είχε τη σύμφωνη γνώμη των δύο ηγετών και διαβάστηκε στους δημοσιογράφους από τον κ. Μπαν Κι Μουν, παρουσία τους.
Στη δήλωση, ο κ. Μπαν Κι Μουν αναφέρει ότι διαβεβαίωσε τους δύο ηγέτες πως συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας» και εξέφρασε ετοιμότητα «να τους προσφέρει διευρυμένη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς προκατάληψη σε αυτή την κεντρική αρχή».
Οι δύο ηγέτες, ανέφερε, συμφώνησαν να εισέλθουν, όταν επιστρέψουν στην Κύπρο, σε μια εντατική περίοδο διαπραγματεύσεων πάνω στα θεμελιώδη ζητήματα. Αυτό, υπέδειξε, θα φέρει τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού «κοντά στην κατάληξή της» και θα επιτρέψει στον ίδιο να δώσει μια θετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ συγχρόνως θα προετοιμάσει το δρόμο για να εργαστεί ο ίδιος με τις δύο πλευρές προς «την κατεύθυνση μιας τελικής διεθνούς διάσκεψης».
Οι δύο ηγέτες, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, έχουν επίσης αναγνωρίσει την ανάγκη να προετοιμάσουν τις κοινότητές τους για «τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού και την προοπτική συνύπαρξης σε μια επανενωμένη Κύπρο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης