Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Υπέκυψε" στην αβεβαιότητα της ευρωζώνης η Wall

tags :
Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στη Wall Street, καθώς τα αρνητικά μάκρο, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Fitch Ratings, αλλά και των εκτιμήσεων που κάνουν λόγω περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας, οδήγησαν τους επενδυτές να κρατήσουν «μετριοπαθή» στάση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,48% στις 10.836,08 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,55% στις 1.167,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες ύψους 0,68% στις 2.398,76 μονάδες.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας από "AA" σε "ΑΑ-", συνοδεύοντας την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική. Η εξέλιξη αυτή ήταν σε συνέχεια των ανησυχιών που είχαν εκφραστεί στις αρχές Μαρτίου σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μια υποβάθμιση δεν αποκλείεται.
«Η υποβάθμιση αντανακλά τη σημαντική υποαπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2009, αναφέρει ο οίκος. Το έλλειμμα κατά τη διάρκεια του έτους διαμορφώθηκε σε 9,3% επί του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της Fitch που έκανε λόγο για 6,5% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Σημαντικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά άσκησε και η δήλωση του Paul Donovan της UBS, ότι η Ελλάδα «θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή,» και η αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση θα χτυπήσει το κοινό της νόμισμα. Νομίζω πως το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το πρώτο σοβαρό της εμπόδιο, δήλωσε ο Donovan.
Στο μέτωπο των εταιρειών, «αλμα» 9,7% σημείωσε η MF Global, καθώς ο ορισμός του πρώην κυβερνήτη του New Jersey Jon Corzine, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην εταιρεία.
Ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2%, ήτοι τη μικρότερη πτώση ανάμεσα στους 10 κλάδους του δείκτη. Η Bank of America ισορρόπησε τις υπόλοιπες μετοχές, καθώς ενισχύθηκε κατά 2,2%, καθώς η συμμετοχή της στην China Construction Bank (δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος), «δίνει δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης», σύμφωνα με το CEO της τράπεζας.
Επιπλέον, στήριγμα στις τραπεζικές μετοχές προσέφερε και η δήλωσε του αναλυτή της Rochdale Securities, Richard X. Bove, ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα τετραπλασιαστούν τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, για τρίτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν άνοδο οι  παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, αφού κατά το μήνα Φεβρουάριο εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 0,5%, διαμορφωμένες στα 178,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμενα άνοδο 0,7%.
Πτώση 2,2% σημείωσαν και οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καταγράφοντας κάμψη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις 308.000, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963, έναντι πωλήσεων ύψους 315.000 τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για πωλήσεις ύψους 318.000.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης