Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall λόγω Yellen - Παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά ο Dow

tags :
Ήπιες απώλειες στη Wall λόγω Yellen - Παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά ο Dow
Το ADR της ΕΤΕ κατέγραψε πτώση στο -3,19% και τα 1,37 δολάρια
Ήπιες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις σημερινές δηλώσεις της J. Yellen.
Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε στο -0,29% και τις 18.232 μονάδες, ο Nasdaq στο -0,03% και τις 5.089 μονάδες και ο S&P 500 στο -0,22% και τις 2.126 μονάδες.
Το ADR της ΕΤΕ κατέγραψε πτώση στο -3,19% και τα 1,37 δολάρια.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow υποχώρησε κατά -0,2% , ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 ενισχύθηκαν κατά +0,8% και +0,2% αντίστοιχα.
Το δολάριο αυξάνεται οριακά στα 1,10 δολάρια/ευρώ, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στο 2,21%.
Νωρίτερα, τη μερική σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξήρε η διοικήτρια της Fed, Janet Yellen.
Ειδικότερα, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, η Αμερικανίδα τραπεζίτης υποστήριξε πως πλέον η Ευρωζώνη δεν αποτελεί το μεγαλύτερο, εξωγενές «εμπόδιο» της αμερικανικής οικονομίας.
«Αρχικά, η κρίση στην Ευρωζώνη ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:.
Πλέον όμως, το ευρώ έχει εισέλθει σε πιο στέρεα βάση, χάρη στην κατάλληλη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τη δημοσιονομική «διόρθωση» και τη σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση.
Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, η Janet Yellen κατέστησε εξόχως πιθανή την επιτάχυνση της ανάπτυξης τα επόμενα 3μηνα, καθώς χαρακτήρισε παροδική την ύφεση του α’ 3μηνου.
«Η καλή κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει στη Fed την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά το 2006» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον η ανεργία και ο πληθωρισμός συμβαδίσουν με τους στόχους της Fed.
Παράλληλα, στο 0,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Οι τιμές ενέργειας κατρακύλησαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια, σημείωσε άνοδο 0,3%, ωθούμενος από την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και την αύξηση στα κόστη ιατρικής φροντίδας.
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των δομικών τιμών από τον Ιανουάριο του 2013.
Οικονομολόγοι εκτιμούσαν διαμόρφωση στο 0,1% τόσο του πληθωρισμού όσο και του δομικού πληθωρισμού.
Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 0,2% τους τελευταίους 12 μήνες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επέδρασαν άμεσα στο ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να χάνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του και την ισοτιμία του με το δολάριο να υποχωρεί στο 1,1110.
Ειδικότερα, από τα επίπεδα του 1,1180 δολ. το ευρώ έφθασε μέχρι το 1,1110, σβήνοντας τις όποιες ελπίδες ότι η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου θα κινούνταν πάνω από το 1,1200.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης