Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαογορές λόγω Ελλάδας - Πτώση -2,26% για τον γερμανικό DAX - Στο -1,8% ο Stoxx 600

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαογορές λόγω Ελλάδας - Πτώση -2,26% για τον γερμανικό DAX - Στο -1,8% ο Stoxx 600
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση περίπου -1,8% έχοντας διευρυμένες απώλειες
Απότομη πτώση σημείωσαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την πληθώρα δημοσιευμάτων και δηλώσεων ξένων αξιωματούχων, η οποία ενέτεινε την αβεβαιότητα για την Ελλάδα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση περίπου -1,8% έχοντας διευρυμένες απώλειες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά -0,81% και έκλεισε στις 6,984 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά -2,26% στις 11,414 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση υποχωρώντας κατά -2.53% στις 5,008 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση κατά -1,05% κλείνοντας, στις 23,496 μονάδες ενώ πτωτικά κατά –1,45% κινήθηκε και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 που έκλεισε στις 11,218 μονάδες.
Άλλωστε, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου MNI, οι δανειστές προειδοποιούν την Αθήνα να μην «παίξει» με τις πληρωμής του ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα ας μην χρησιμοποιήσει την απειλή περί στάσης πληρωμών ως διαπραγματευτική τακτική» φαίνεται πως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, απευθυνόμενοι προς την ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειστές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποδοκιμάζουν τις απειλές περί στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ.
Άλλωστε, ανάλογες δηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ελλάδας και τον Μάιο.
«Η Ελλάδα θα ήταν συνετό να μην χρησιμοποιήσει τα ίδια κόλπα που χρησιμοποίησε τον Μάιο» φέρεται να υπερθεματίζουν οι πιστωτές.
Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση οφείλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον μήνα Ιούνιο συνολικά 1,530 δισ. ευρώ.
5 Ιουνίου - 298 εκατ. ευρώ
12 Ιουνίου - 336 εκατ. ευρώ
16 Ιουνίου - 560 εκατ. ευρώ
19 Ιουνίου - 336 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το MNI, πηγές του Euro Working Group διαμηνύουν πως οι ελληνικές προτάσεις στερούνται πληρότητας, καθώς χαρακτηρίζονται ως ελλιπείς.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ηollande, Merkel και Juncker θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προκειμένου να αποτιμήσουν την πρόοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Αυστηρές συστάσεις προς την Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες απηύθυνε νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, J. Lew.
Πολύ πιθανόν η πραγματική προθεσμία που έχει η Ελλάδα να μην είναι η 5η Ιουνίου, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην G7 και τονίζει ότι όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της Ελλάδας, η οποία πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος μη παραγωγικά φέτος και υπογραμμίζει ότι απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις από τις δύο πλευρές, το συντομότερο το καλύτερο.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα βρήκε έναν «δημιουργικό» τρόπο για να πληρώσει τους λογαριασμούς της και σημείωσε ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης