Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Ποια γεγονότα οδήγησαν τον Τσίπρα στη ρήξη με την Ευρώπη

El Pais: Ποια γεγονότα οδήγησαν τον Τσίπρα στη ρήξη με την Ευρώπη
Δύο πράγματα συνέβησαν που άλλαξαν την πορεία τφων διαπραγματεύσεων και τα δύο το βράδυ της 23ης Ιουνίου, σημειώνει η El Pais
Να ρίξει φως στο τι άλλαξε από την 22α Ιουνίου, όταν η ελληνική πρόταση έγινε δεκτή από τους Ευρωπαίους ως ένα «μεγάλο βήμα» και μια «καλή βάση για διαπραγμάτευση» μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιουνίου, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επιχειρεί η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Δύο πράγματα συνέβησαν, σημειώνει η El Pais, και τα δύο το βράδυ της 23ης Ιουνίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ίσως λόγω των... ταλιμπάν του Eurogroup, αύξησε τις απαιτήσεις του και ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε την απάντηση (σκληρή) στην πρότασή του, με ανόητο τρόπο.
«Ο Τσίπρας είχε την αίσθηση ότι του υπαγόρευαν, ότι ταπείνωναν τους έλληνες πολίτες», σημειώνει ο Νίκος Μαλκουτζής, διευθυντής της Καθημερινής, ο οποίος βραβεύθηκε την Παρασκευή στη Βαρκελώνη από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων της Καταλονίας.
Σχεδόν έριξε το μαντίλι, όμως ακόμη προσπάθηκσε κατά τη διάρκεια δυόμισι ημερών να αντιστρέψει την κατάσταση.
Αν και ήρθε αντιμέτωπος τότε, όχι μόνο με τον απερίσκεπτο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup ή κάποιον ξεροκέφαλο του ΔΝΤ, αλλά και με την απειλή να χάσει τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.
Έτσι την Παρασκευή 26 Ιουνίου ο Τσίπρας επέστρεψε αιφνιδίως στην Ελλάδα για να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ανίκανος να επικυρώσει τις δικές του αποφάσεις, χρήσιμες μόνον για να πάει κόντρα σε εκείνες των εταίρων για λόγους κομματικούς και όχι πατριωτικούς.
Ούτε το Eurogroup συνωμότησε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Τσίπρας ήθελε τη ρήξη, όπως αναφέρουν ορισμένοι συνωμοσιολόγοι.
Κανείς δεν ήθελε να πάνε χαμένοι πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, σημειώνεται στο άρθρο, το οποίο καταλήγει:
«Μάθημα εν όψει της Δευτέρας: ευγένεια, κατανόηση, συμφωνία, ακόμη και μέσα στη δίνη»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης