Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Από την ευημερία στη συντριβή και το αδιέξοδο – Τι οδήγησε την Ελλάδα στο χάος

Independent: Από την ευημερία στη συντριβή και το αδιέξοδο – Τι οδήγησε την Ελλάδα στο χάος
Το παρελθόν της χώρας απειλεί τώρα το μέλλον της…
Η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες αύριο Κυριακή, 5 Ιουλίου, προκειμένου να αποφασίσει να θα μείνει ή όχι στην Ευρωζώνη ή αν θα ακολουθήσει τον χαρισματικό της πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εκτός της Ε.Ε., σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent».

Τα τελευταία 100 χρόνια

Μερικές εφημερίδες, σημειώνεται, έχουν αναφερθεί στην ιστορία της Ελλάδας ως αιτία για ανησυχία.
Η χώρα τέθηκε υπό τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε το τέλος της κατοχής, σημειώνεται, καθώς κομμουνιστές και κυβερνητικές δυνάμεις χώρισαν τη χώρα στα δύο.
Η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων το 1949 άφησε την Ελλάδα οικονομικό ερείπιο και πολιτικά βαθιά διχασμένη.
Αυτός ο διχασμός καθυστέρησε μια επίσημη συμφωνία σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο, η οποία επιτεύχθηκε μόλος τη δεκαετία του 1980, όταν πολλοί εξόριστοι κομμουνιστές επέστρεψαν στη χώρα.

Η πρόσφατη ιστορία

Τα οικονομικά της χώρας ήταν δύσκολα. Τη δεκαετία του 1990 κατέγραφε συνεχώς ελλείμματα στον προϋπολογισμό της, ενώ είχε ως νόμισμα τη δραχμή.
Ως αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής κακοδιαχείρισης, αποτέλεσε μέλος του ευρώ το 2001, αντί του 1999 όπως πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης.

Τα χρόνια της ευημερίας

Λίγο μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα απόλαυσε μια περίοδο ανάπτυξης (2001-2007).
Ωστόσο, οικονομολόγοι και αναλυτές είχαν τονίσει ότι αυτή η ευημερία δεν ήταν βιώσιμη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε από τα φθηνά δάνεια που παρείχε η Ε.Ε.

Κρίση 2008

Ο χάρτινος πύργος έπεσε με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Όπως πολλές άλλες χώρες στην Ε.Ε., η Ελλάδα επλήγη σοβαρά, όμως ήταν ανίκανη να εξέλθει της κρίσης όπως στο παρελθόν με το να τυπώσει δικά της χρήματα, καθώς το ευρώ ελεγχόταν από την ΕΚΤ.
Η ανεργία αναρριχήθηκε στο 28%.

Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης

Το 2010, η τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν) άρχισαν να παρέχουν δάνεια στην Ελλάδα με αντάλλαγμα περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Βεβαίως, η πολιτική αυτή δεν ήταν επιτυχημένη στην Ελλάδα, αν και η οικονομία παρουσίασε μια ανάπτυξηλ.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης έφερε το συνολικό ποσό δανεισμού της Ελλάδας στα 169 δισ. στερλίνες.

Το παρόν

Η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα ήρθε λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του status quo που υπαγόρευε η τρόικα, με τις απαιτήσεις να αμβλύνουν τις εντάσεις καθώς η ανεργία παρέμενε στο 25% και το χρέος στο 180% του ΑΕΠ της χώρας.

Τρέχουσες διαπραγματεύσεις

Μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες σε μια σειρά από θέματα, όπως συντάξεις, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, κοινωνικές υπηρεσίες και πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γ. Βαρουφάκης, προχώρησαν σε αν τρομερό παιχνίδι ακρασφαλούς διπλωματίας με τους ευρωπαίους δανειστές.
Και οι δύο ήλπιζαν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις τους από φόβο μήπως η Ελλάδα φύγει από την Ε.Ε.
Ωστόσο, μετά το 2008 και τη διάσωση του 2010, πολλοί διεθνείς οργανισμοί απέσυραν τα χρήματά τους από τη χώρα με το χρέος της να κρατείται τώρα από τα πλούσια κράτη της Ε.Ε. και όχι από ιδιωτικές τράπεζες.
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που προκύψει ένα Grexit, ορισμένοι εκτιμούν ότι ακόμη και η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και οι ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από την Ελλάδα, εκτός και αν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Πού πάνε τα χρήματα της ελάφρυνσης του χρέους και των προγραμμάτων διάσωσης

Τα περισσότερα χρήματα που έχει λάβει η χώρα, έχουν πάει στις αποπληρωμές δανείων και όχι στην ήδη «πολιορκούμενη» οικονομία.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το χάος στη φορολογία και τα πάνω από 133 διαφορετικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης υποσχέθηκε ότι θα επαναπροσλάβει πάνω από 13.000 δημοσίους υπαλλήλους και τους 15.000 εργαζομένους στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.
Το άλλο πρόβλημα είναι πως όταν η Ελλάδα όντως έκοψε μερικές από τις δαπάνες της, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ ζήτησαν μείωση μισθών αντί περικοπή δαπανών.
Έτσι, για παράδειγμα, ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός παρέμεινε ανέπαφος, οι στρατιωτικοί είδαν τους μισθούς τους να κόβονται κατά 40%.

Γιατί είναι σημαντικό το δημοψήφισμα

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974, όταν η στρατιωτική χούντα κατέρρευσε.
Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη, όμως κανείς δεν είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι συνέπειες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος…


Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης