Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Παγιδευμένοι στον ελληνικό λαβύρινθο – Το δημοψήφισμα μπορεί να κρίνει το μέλλον του ευρώ

tags :
Handelsblatt: Παγιδευμένοι στον ελληνικό λαβύρινθο – Το δημοψήφισμα μπορεί να κρίνει το μέλλον του ευρώ
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι απίθανο να λάβει τέλος η κρίση, σημειώνεται
Στο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, αλλά και το τι θα σημάνει αυτό επικεντρώνεται άρθρο της Handelsblatt Global, με τίτλο «Παγιδευμένοι στον ελληνικό λαβύρινθο».
Όπως σημειώνεται, μετά την ανακοίνωση – έκπληξη από τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το δημοψήφισμα τώρα παρουσιάζεται ως το μεγάλο φινάλε της μακρόχρονης ελληνικής τραγωδίας, με τους Έλληνες να καλούνται την Κυριακή να αποφασίσουν μια και καλή για το αν η χώρα τους θα παραμείνει στη νομισματική ένωση.
Το δημοψήφισμα σηματοδοτεί την κορύφωση των πέντε χρόνια έντονων συζητήσεων, πακέτων διάσωσης και προγραμμάτων διάσωσης, που σκοπό είχαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και που εν τέλει άφησαν την οικονομία της σχεδόν μικρότερη καά ένα τρίτο απ' ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους.
Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα παρακολουθούν πολύ στενά την Κυριακή, καθώς 215 δισ. ευρώ κεφαλαίων έχουν ήδη δοθεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σχεδόν 90 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια προέρχονται από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες σαφώς ελπίζουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα ηχηρό «ναι» από τον ελληνικό λαό.
Μια ψήφος υπέρ του «ναι» θα σημαίνει την αποδοχή ενός άλλου, ομολογουμένως επίπονου γύρου μεταρρυθμίσεων που νομίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται προκειμένου η οικονομία της να καταστεί βιώσιμη.
Παράλληλα, όμως, θα σημάνει και ένα «ναι» στους κανόνες του ευρωπαϊκού σχεδίου, την ιδέα ότι μια κοινότητα εθνών μπορεί να βάλει στην άκρη τοπικιστικές ανησυχίες για το κοινό καλό.
Ένα «ναι», σημειώνεται στο άρθρο, θα ήταν ένα ναι στην Ευρώπη.
Για τον κ. Τσίπρα, η Γερμανία είναι ο κακός μπαμπούλας σε μια μάχη τύπου Δαυίδ – Γολιάθ με την Ευρώπη, τον τευτονικό τύραννο με το κεφάλι Μέδουσας πάνω στον κορμό της Angela Merkel, την μαχόμενη την κρίση καγκελάριο της Γερμανίας.
Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τον κ. Τσίπρα, η υπομονή της Γερμανίας και πολλών ευρωπαίων ηγετών έχει πλέον εξαντληθεί και ακόμη και η Γαλλία, η οποία ήταν με το μέρος της Ελλάδας, είναι πλέον απογοητευμένη.
Για αυτούς τους γείτονες, σημειώνεται, ο κ. Τσίπρας είναι απελπισμένος, κρατώντας στην πραγματικότητα ένα όπλο στο κεφάλι του, φωνάζοντας: «Δώστε μου χρήματα ή πυροβολώ!».
Σε περίπτωση που τα περισσότερα από 11 εκατ. έλληνες ψηφοφόροι επιλέξουν το «όχι» την Κυριακή, όπως θέλει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να τραβήξουν την πρίζα: η χώρα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει περισσότερη οικονομική βοήθεια, θα πάει σε πτώχευση και θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα –μια σκοτεινή, δυσοίωνη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Την Κυριακή, όμως, διερωτάται η Handelsblatt, όντως θα μπει ένας τέλος στο ελληνικό έπος όπως ελπίζουν όλοι;
Παρά τους μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ σαφές.
«Δεν νομίζω ότι πολλοί περιμένουν σαφήνεια μετά την Κυριακή, όμως σίγουρα, κατά την άποψή μου, θα έχουμε κάνει ένα βήμα ακόμη προς την άβυσσο», δηλώνει ο Erik Nielson, επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας Unicredit στη Handelsblatt Global.
Είτε το θέλουν είτε όχι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι Έλληνες δεν ψηφίζουν για το αν θα παραμείνουν ή όχι στη νομισματική ένωση.
Πράγματι, σημειώνεται, ψηφίζουν αν θα δεχθούν ή όχι ένα νέο πακέτο βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, με πιο επίπονα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν περικοπές δαπανών και κοινωνικών υπηρεσιών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Η φύση της ψήφου θα συσκοτίσει ένα σαφές αποτέλεσμα: αν η Ελλάδα ψηφίσει όχι, θα έχει μια πιθανότητα να παραμείνει στο ευρώ και αν ψηφίσει ναι, το έθνος θα μπορούσε να εξέλθει του ευρώ τους προσεχείς μήνες ή χρόνια.
Μια ψήφος υπέρ του «ναι» θα μπορούσε να επιταχύνει την παραίτηση του κ. Τσίπρα και της αριστερής κυβέρνησής του, που αγωνίστηκε σκληρά εναντίον της επιπλέον λιτότητας και απαίτησε από τους δανειστές να διαγράψουν μεγάλο μέρος από το χρέος της χώρας.
Πολλοί στη Γερμανία ελπίζουν ότι θα υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, κάτι που θα προκαλούσε την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης και στην ανάδειξη ενός πιο μετριοπαθούς ηγέτη, κάτι άλλωστε που εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz.
Όμως, μια ψήφος υπέρ του «ναι» θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση στην Ελλάδα -και ακόμα χειρότερα από γερμανικής απόψεως, σε μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αν προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Όπως σημειώνει ο κ. Nielson, μια ψήφος υπέρ του «ναι» θα μπορούσε να ληφθεί θετικά, με την έννοια του ότι θα προκηρυχθούν εκλογές και αν αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι σαφές, τονίζει.
Ο κύριος πρωταγωνιστής αυτού του δράματος, σημειώνει η Handelsblatt, είναι ο 40χρονος κ. Τσίπρας, ο οποίος για τους περισσότερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής φαίνεται να οδηγεί τη χώρα του στην άβυσσο, έναν γνωστό προορισμό για μια χώρα που έχει υποστεί τέσσερις χρεοκοπίες εδώ και δύο αιώνες από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο κ. Τσίπρας είναι σίγουρος ότι μια ψήφος υπέρ του «όχι» στην ψηφοφορία αυτό το σαββατοκύριακο δεν θα θέσει τέλος όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ.
Αντίθετα, πιστεύει ότι μια τέτοια έκβαση θα του δώσει διαπραγματευτική δύναμη ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτρέποντας τους ευρωπαίους ηγέτες από το να αφήσουν τη χώρα να φύγει από το ευρώ.
Ένα «όχι», στα μάτια του, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το κοινό νόμισμα, αλλά εκτιμά ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αναγκάσει τους δανειστές να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντάς τους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους ή διαγραφή μέρους του.
Ενώ ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό, είναι μάλλον απίθανο, καθώς ένα «όχι» σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Berenberg, Holger Schmieding.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ευρώπη οι διαπραγματευτές έχουν χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης