Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Μεγάλα εμπόδια και πολλές αντιθέσεις ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα

tags :
Le Monde: Μεγάλα εμπόδια και πολλές αντιθέσεις ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα
Δύσκολα θα δεχτεί η Γερμανία να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα από το πρώτο έτος και η χρηματοδότηση να γίνεται μόνο από τον ESM
Την Παρασκευή έκλεισε η πρώτη εβδομάδα των τεχνικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά η Le Monde προβλέπει ότι θα υπάρχουν πολλά εμπόδια όταν ξαναρχίσουν τις επόμενες μέρες.
Η γαλλική εφημερίδα τεκμηριώνει την άποψή της με αφορμή τη διαφωνία που προέκυψε σχετικά με την αύξηση από 6% σε 8% της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα μεγαλύτερα των 500 χιλ. ευρώ, που ήθελε να επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά δεν δεχόταν η τρόικα.
«Ο στόχος μας μέσα στο πλαίσιο που μας έχει δοθεί είναι να ανακουφίσουμε πρώτα τους πιο ευάλωτους και μετά θα μεριμνήσουμε και για τους πιο πλούσιους» ανέφερε πηγή προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η εβδομάδα που πέρασε, φανέρωσε μία μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την Ελλάδα.
Οι πρώτοι πιέζουν τους Έλληνες να υιοθετήσουν νέες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες μέρες, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ήδη πήρε δύσκολα μέτρα στις 15 και στις 22 Ιουλίου, εύχεται να μην πάει πιο μακριά από αυτό το στάδιο.
«Έχουμε ήδη αναλάβει αυτά που αποδεχτήκαμε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, έχουμε ολοκληρώσει το δικό μας κομμάτι και τώρα μας θέλουν κι άλλα προαπαιτούμενα;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Η Le Monde κάνει μία εκτενή αναφορά στις νέες απαιτήσεις των δανειστών, όπως το άμεσο κόψιμο των πρόωρων συντάξεων, αλλά και την αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων.
Όπως και στο θέμα που προέκυψε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Αλλά αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις συνομιλίες με τη Γερμανία, που δεν θέλει να ακούει για ελάφρυνση χρέους.
Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο η Ελλάδα, που αρχικά δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετά από ένα έτος (αφού έτσι κι αλλιώς είναι τριετές).
Μέχρι τότε ο ESM θα είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα (50 δις. ευρώ).
Αυτό το σενάριο που προωθεί ο φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ τύπος, είναι δύσκολο να το αποδεχτεί η Γερμανία.
Αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Μετά το πρωινό ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι εκπρόσωποι των δανειστών γύρισαν στο ξενοδοχείο τους για να συναντηθούν και με άλλους υπουργούς.
Για λόγους ασφαλείας οι μετακινήσεις τους είναι περιορισμένες στις άκρως απαραίτητες και πάντα με εντυπωσιακή συνοδεία από την αστυνομία.
Σε μία Αθήνα σχεδόν έρημη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε διακοπές, αυτή η αυτοκινητοπομπή με τους επίσημους και οι σειρήνες που ουρλιάζουν είναι κάτι το σουρεαλιστικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης