Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Να εφαρμοστεί η άμεσα κατάπαυση πυρός στο Ν. Σουδάν

tags :
ΟΗΕ: Να εφαρμοστεί η άμεσα κατάπαυση πυρός στο Ν. Σουδάν
Tα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ "απαίτησαν από όλα τα μέρη να τηρήσουν μια άμεση και μόνιμη εκεχειρία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες Παρασκευή να τεθεί σε εφαρμογή "άμεσα" μια "μόνιμη κατάπαυση του πυρός" στο Νότιο Σουδάν, επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων εναντίον των αντιμαχομένων σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας ειρήνης η οποία υπεγράφη την Τετάρτη στην Τζούμπα.
Με μια ανακοίνωση η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ "καλωσόρισαν την υπογραφή" αυτής της συμφωνίας από τον Νοτιοσουδανό πρόεδρο Σάλβα Κιρ, μία εβδομάδα αφού την υπέγραψε ο αντίπαλός του Ρικ Μάκαρ, και κάλεσαν τα δύο στρατόπεδα να την "εφαρμόσουν πλήρως".
Ακόμη, δήλωσαν "ανήσυχα για κάθε δήλωση, από όποια πλευρά κι εάν προέρχεται, η οποία υποδεικνύει έλλειψη βούλησης για την εφαρμογή της συμφωνίας", κάνοντας μια σαφή αναφορά στις πολυάριθμες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Κιρ υπογράφοντας τη συμφωνία.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ "απαίτησαν από όλα τα μέρη να τηρήσουν μια άμεση και μόνιμη εκεχειρία" και "εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για να εγγυηθούν την πλήρη και ολοκληρωτική εφαρμογή της συμφωνίας", αναφερόμενα σε ενδεχόμενες κυρώσεις.
Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή ενός "εμπάργκο όπλων" ή των "στοχευμένων κυρώσεων", δηλαδή το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έβαλαν στο τραπέζι ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση αθέτησης της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το ΣΑ πάντως έδωσε προθεσμία ως την Τρίτη προκειμένου να επαληθευτεί εάν ο Σάλβα Κιρ άρει τις επιφυλάξεις του πριν λάβει απόφαση επί της πρότασης αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης