Τελευταία Νέα
Διεθνή

NY Times: Ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Γουατεμάλας P. Molina

NY Times: Ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Γουατεμάλας P. Molina
Παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις σε βάρος του και την πίεση της κοινής γνώμης
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Otto Perez Molina παραιτήθηκε την Πέμπτη, όπως αναφέρουν οι New York Times για να του απαγγελθούν κατηγορίες για ένα σκάνδαλο απάτης, το οποίο δημιούργησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας εξοργισμένων πολιτών με την κυβερνητική διαφθορά.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κογκρέσου, ο Perez Molina είπε ότι παραιτείται για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και να ξεκαθαρίσει η προσωπική του κατάσταση.
Τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος Alejandro Maldonado μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και έληγε η θητεία του Molina.
H παραίτηση του προέδρου θεωρήθηκε μία νίκη για τη δικαιοσύνη σε μία χώρα με μακρά παράδοση στην ατιμωρησία των δικτύων διαφθοράς της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ που πάντα έστρεφαν τους νόμους υπέρ τους.
Αλλά μία σειρά γεγονότων από τότε που οι εισαγγελείς κατηγόρησαν για πρώτη φορά τον Perez Molina ως καθοδηγητή του σκανδάλου απάτης, όπως ότι τον εγκατέλειψαν οι σύμμαχοί του στο κόμμα και οι ισχυροί επιχειρηματίες και ο κόσμος άρχισε να διαδηλώνει στους δρόμους, οδήγησαν το Κογκρέσο να ψηφίσει για την άρση της ασυλίας του την Τρίτη.
Μέχρι και την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, οι δικηγόροι του Molina επέμεναν ότι δεν θα παραιτηθεί, αλλά αργά το βράδυ άλλαξε γνώμη.
Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο δικαστής θα διατάξει τη σύλληψή του ή, απλά την παρουσίασή του ενώπιον του δικαστηρίου, όπως λένε οι δικηγόροι του ότι θα συμβεί.
Η ακροαματική διαδικασία μπορεί να αρχίσει το νωρίτερο την Πέμπτη.
Αυτή η πολιτική αναταραχή έρχεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής.
Ο Molina δεν θα ήταν έτσι κι αλλιώς υποψήφιος, αλλά οι διαδηλωτές που γέμισαν την κεντρική πλατεία της Γουατεμάλας είναι δυσαρεστημένοι και με τις υπόλοιπες επιλογές που έχουν.
Ο υποψήφιος Manuel Baldizon, που είναι και ο επικρατέστερος, θεωρείται μέρος του ίδιου διεφθαρμένου συστήματος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του αντιμετωπίζει κατηγορίες για μία άλλη υπόθεση διαφθοράς.
Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% την Κυριακή οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 25 Οκτώβρη.
Όλα άρχισαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν για πρώτη φορά το σκάνδαλο απάτης που είχε να κάνει με δωροδοκίες των εισαγωγέων έτσι ώστε να έχουν εκπτώσεις στα ναύλα.
Μετά από σχεδόν πέντε μήνες ο Molina παραιτήθηκε, ενώ το ίδιο είχε κάνει η αντιπρόεδρός του Roxana Baldetti, που φέρεται να ήταν επίσης αναμεμιγμένη με το σκάνδαλο και συνελήφθη πριν δύο εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης