Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: 25 χρόνια μετά την ενοποίησή της, θα καταφέρει να μείνει ενωμένη και μετά το προσφυγικό ζήτημα;

Γερμανία: 25 χρόνια μετά την ενοποίησή της, θα καταφέρει να μείνει ενωμένη και μετά το προσφυγικό ζήτημα;
Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ανάμνηση ως γέφυρα αλληλεγγύης
Εν' μέσω μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της, το προσφυγικό ζήτημα, η Γερμανία γιορτάζει τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους της ντροπής και την επανένωση των δύο τμημάτων της.
«Στις 3 Οκτωβρίου του 1990 η ανατολική και η δυτική Γερμανία ενώθηκαν και αυτή η ημερομηνία ανακαλεί σε πολλών τη μνήμη δάκρυα χαράς και δίνει την εντύπωση ότι όλα είναι δυνατά» δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Joachim Gauck από τη Φρανκφούρτη, η οποία φιλοξενεί φέτος την τελετή των εορτασμών.

Αποτέλεσμα εικόνας για γερμανια 25 χρονια μετα το τείχος

«Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ανάμνηση ως γέφυρα και ας ελπίσουμε πως το απόθεμα εμπειριών μιας αργής και καμιά φορά επώδυνης πορείας προς μια ενωμένη χώρα μπορεί να μας κάνει πιο περήφανους στις σημερινές περιστάσεις».
Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη δύσκολο στοίχημα μετά από αυτό που κλήθηκε να κερδίσει τον Οκτώβριο του 1990 όταν η πλούσια και ανεπτυγμένη Δύση κλήθηκε να «αγκαλιάσει» την φτωχή και ταπεινωμένη ανατολή.
Ήταν τότε που πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η χώρα θα χρειαζόταν περίπου 20 χρόνια έως ότου καταφέρουν οι δύο πλευρές της να ισορροπήσουν.
Και όπως όλα τα γερμανικά projects που είναι σχεδιασμένα με ακρίβεια, έτσι κι αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
«Το 1990 μπορούσε επίσης κανείς δίκαια να αναρωτηθεί «εάν στεκόμαστε στο ύψος του στοιχήματος δεν υπήρχε τότε ακόμη ένα ιστορικό παράδειγμα για να χρησιμεύσει ως προσανατολισμός», τόνισε ο γερμανός Πρόεδρος λέγοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι παρ όλα αυτά απάντησαν στο στοίχημα με ανοικτές αγκάλες».
Η καγκελάριος Merkel στη δική της επετειακή ομιλία κάλεσε τους γερμανούς «να ξαναβρούν την ορμή της επανένωσης για να αντιμετωπίσουν την άφιξη μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν μόνο το 2015, το ένα εκατομμύριο.
«Δεν πρέπει να κατεβάσουμε τα χέρια αλλά αντίθετα να εργαστούμε ώστε αυτό να γίνει δυνατό.
Αυτό είναι που πρέπει να μάθουμε από την ιστορία μας στη Γερμανία» δήλωσε λέγοντας ότι «όπως τότε έτσι και σήμερα η «χώρα θα τα καταφέρει».

Αποτέλεσμα εικόνας για γερμανια 25 χρονια μετα το τείχος

Το 1990 οι εταίροι και οι γείτονες της Γερμανίας έκαναν εφικτή την επανένωση, υπενθύμισε η γερμανίδα καγκελάριος στη Φρανκφούρτη.
Και σήμερα, απέναντι στην προσφυγική κρίση, «εμείς στη Γερμανία δεν θα μπορέσουμε να τη διευθετήσουμε μόνοι μας αλλά μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη και μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο».
Όσο όμως οι πολιτικοί στο Βερολίνο, προσπαθούν να πείσουν στους γερμανούς ότι πρέπει να είναι αλληλέγγυοι απέναντι στους απελπισμένους πρόσφυγες, τόσο τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού κάνουν την εμφάνιση τους και εδραιώνονται σε μια κοινωνία, που εκτός από το πείσμα, τη σκληρή προσπάθεια και την προσήλωση στο στόχο, είναι συνυφασμένη με τον ρατσισμό και τη βία.

Αποτέλεσμα εικόνας για προσφυγες γερμανία

Θα καταφέρει άραγε η Γερμανία μέσα στα επόμενα χρόνια, να παραμέινει ενωμένη και μετά το προσφυγικό ζήτημα ή θα γίνει ο Δούρειος Ιππος της για ένα ακόμη "τείχος";

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης