Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι - Φαβορί για τη νίκη το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Coelho

tags :
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι - Φαβορί για τη νίκη το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Coelho

Οι Πορτογάλοι καλούνται να κρίνουν τη μετά-μνημόνιο εποχή
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή, οι Πορτογάλοι για να εκλέξουν νέα Βουλή.
Η κυβερνώσα κεντροδεξιά έχει το προβάδισμα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να κατακτήσει και την αυτοδυναμία.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Pedro Coelho, 51 ετών, όπως και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) A. Costa, 54 ετών, προσπάθησαν ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους, πριν από την "ημέρα της σκέψης", την παραμονή της σημερινής ψηφοφορίας.
Η κυβερνητική συμμαχία "Η Πορτογαλία Μπροστά" πιστώνεται το 37,5% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 32,5% για το PS, με βάση τον μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και επιβεβαίωσαν την απρόσμενη ακόμη και για τα κόμματα της συμπολίτευσης ανάκαμψη της δεξιάς, που έμοιαζε δεδομένο πως θα γνώριζε την ήττα πριν από μόλις έναν μήνα.
Επευφημούμενος από υποστηρικτές και μέλη του PS κατά τη διάρκεια μιας κομματικής εκδήλωσης στο κέντρο της Λισαβόνας, ο Costa υπογράμμισε: "κάθε ψήφος μετράει, η πλειοψηφία των Πορτογάλων θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση".
Ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας περπάτησε κατόπιν, συνοδευόμενος από μουσικούς, στην ιστορική συνοικία Τσιάδου της Λισαβόνας, καθώς περίπου 2.000 υποστηρικτές του που τον συνόδευαν φώναζαν: "νίκη, νίκη!".
Οι υποψήφιοι ολοκλήρωσαν βράδυ της Παρασκευής τις εκστρατείες τους με δύο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις.
Αυτή του Coelho, στη Λισαβόνα, αντιμετώπισε πρόβλημα εξαιτίας των αρκετών εκατοντάδων οδηγών ταξί που διαδήλωναν, κοντά στο σημείο όπου έγινε, εναντίον της εταιρείας Uber.
Η θητεία του πρωθυπουργού σημαδεύτηκε από πολιτικές λιτότητας χωρίς προηγούμενο, που υπαγορεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά επίσης και από την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας μετά το 2013 και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Η νίκη των σοσιαλιστών θα σηματοδοτούσε την "επιστροφή στις παλιές πολιτικές του λαϊκισμού που ώθησαν τη χώρα στη χρεοκοπία", επαναλάμβανε ο Πάσους Κουέλιου καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο βασικός του αντίπαλος τού προσάπτει πως ξεπέρασε ακόμη και τις απαιτήσεις της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
 Ο Costa επανέλαβε την υπόσχεσή του να "γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας", χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση την "παραμονή μας στο ευρώ".
Για να το επιτύχει, προτείνει την τόνωση της οικονομίας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης