Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Κέρδισε - με απώλειες - τις εκλογές ο κεντροδεξιός P. Coelho με 37% - Οι Σοσιαλιστές δεύτεροι με 32%

Πορτογαλία: Κέρδισε - με απώλειες - τις εκλογές ο κεντροδεξιός P. Coelho με 37% - Οι Σοσιαλιστές δεύτεροι με 32%
O κυβερνητικός συνασπισμός στην Πορτογαλία εξασφαλίζει 116 έδρες στο Κοινοβούλιο των 230 βουλευτών, ενώ οι σοσιαλιστές 86 έδρες
(upd4) Νίκη στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho, δίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στην Πορτογαλία.
Η επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Coelho, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα κληθεί να συνεχίσει, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίοι έστρεψαν την πλάτη στους Σοσιαλιστές του Antonio Costa που υπόσχονταν κατάργηση των μέτρων λιτότητας.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο συνασπισμός της κυβέρνησης εξασφαλίζει το 37% των ψήφων έχοντας χάσει ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό της δύναμή του (12%) εξασφαλίζοντας περίπου 116 έδρες στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο.
Οι Σοσιαλιστές του Antonio Costa ακολουθούν με 32% έχοντας αυξήσει την εκλογική τους δύναμή κατά 3,9% και 85 έδρες.
Και ακολουθούν τα κόμματα της Αριστεράς (BE) με 9,3% ενισχυμένο κατά 3,9% και το επίσης αριστερό CDU με 7,6% έχοντας χάσει μόλις το 0,3% των ψήφων του από τις προηγούμενες εκλογές.
Προφανώς δεν υπάρχει αυτοδυναμία καθώς η κεντροδεξιά έπεσε κάτω του 38% που είναι το όριο για να υπάρξει αυτοδυναμία.






Embedded image permalink

Νωρίτερα, τα exit Polls έδιναν προβάδισμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho.

Τα exit poll της εταιρείας Intercampus, εκτιμούσαν οτι ο συνασπισμός της κυβέρνησης θα λάβει το 36,8-44% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης θα περιορίζονται στο 29,5-33,9% γεγονός που σημαίνει οτι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιθανότατα αυτοδύναμη.
Το exit poll της Eurosondagem, εκτιμούσαμ ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει εξασφαλίζει 100-108 έδρες στο Κοινοβούλιο των 230 βουλευτών, ενώ οι σοσιαλιστές 84-90 θέσεις.
Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι η αποχή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των 9,3 εκατομμυρίων πορτογάλων με δικαίωμα ψήφου πήγε τελικά στις κάλπες.
Σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της χώρας, οι πορτογάλοι δεν είχαν μια εύκολη απόφαση να πάρουν καθώς καλούνταν να ψηφίσουν κι αυτοί την συνέχιση της λιτότητας.
Η ανεργία είναι στο 12%, όπου μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αν και η ανεργία στους νέους φτάνει το 35%.
Το 20% των πορτογάλων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ 485 χιλιάδες, κυρίως νέοι, έφυγαν από τη χώρα από το 2011-2014 για οικονομικούς λόγους.
Το χρέος είναι στο 125% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 4 Οκτωβρίου 22:26)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης