Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σκέφτονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Βρίσκονται στη χώρα από το 1980

Reuters: Σκέφτονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Βρίσκονται στη χώρα από το 1980
Ζητούν ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για να αποκαλυφθούν τα αίτια της φονικής επίθεσης στο νοσοκομείο του Κουντούζ
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μετά από 35 χρόνια εξαιτίας της αεροπορικής επίθεσης των ΗΠΑ στο νοσοκομείο του Κουντούζ, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, αναφέρει το Reuters.
Ο αριθμός των νεκρών μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί, καθώς εννέα ασθενείς και 24 μέλη του προσωπικού αγνοούνται.
«Πρέπει να ζυγίσουμε την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού» είπε ο γενικός διευθυντής της ομάδας των γιατρών Christopher Stokes σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ και εξήγησε ότι θα χρειαστούν εγγυήσεις.
«Η μελλοντική ικανότητά μας να δουλεύουμε στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα να έχουμε μία ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, κάτι που ανάγκασε τον Οbama να τους πάρει τηλέφωνο και να απολογηθεί.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 1980, με εξαίρεση ένα διάστημα το 2004, όταν και τότε πέντε μέλη τους είχαν σκοτωθεί.
Το νοσοκομείο στο Κουντούζ έχει κλείσει και δεν υπάρξει καμία ένδειξη ότι θα λειτουργήσει ξανά.
«Για την ώρα δεν μας έχουν δοθεί εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις για να επιστρέψουμε» δήλωσε ο Guilhem Molinie επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν.
Ο ίδιος αποκάλυψε για τους 9 ασθενείς και τα 24 μέλη του προσωπικού που αγνοούνται, ενώ αναφέρθηκε και στις φήμες ότι υπάρχουν 24 σοροί στο εγκαταλειμμένο  νοσοκομείο.
Την Πέμπτη αξιωματούχοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν ότι η θέση του νοσοκομείου είχε γίνει γνωστή σε όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να μην καταληφθεί από μαχητές των Ταλιμπάν.
Και υποστηρίζουν ότι μόνο μία ανεξάρτητη έρευνα θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη και θα δημιουργήσει δεδικασμένο για ανάλογα μελλοντικά περιστατικά.
«Θέλουμε ένα πιο σταθερό σύστημα για να αποδείξει τεκμηριωμένα τα αίτια της επίθεσης και να λειτουργήσει ως μπούσουλας για το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης