Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Να εναρμονιστεί το φορολογικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Liberation: Να εναρμονιστεί το φορολογικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Οι εταιρίες να φορολογούνται στον τόπο που δραστηριοποιούνται και όχι όπου είναι η έδρα τους
Η πάταξη της φοροδιαφυγής θεωρείται μία ανοιχτή πληγή στην Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία δεν πάει πίσω.
Σύμφωνα με τη Liberation, που επικαλείται κοινοβουλευτική έκθεση, η Γαλλία χάνει ετησίως 40 με 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.
Το ποσό αυτό των 40 με 60 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 2 με 3% του ΑΕΠ της Γαλλίας, ενώ τα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στον εταιρικό φόρο.
«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δηλαδή, των νομικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των φόρων είναι σήμερα μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάγκη» ανέφεραν οι ευρωβουλευτές Marc Laffineur και Isabelle Bruneau, που ήταν και οι συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης.
«Στο ασφυκτικό πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν φορολογικά τα νοικοκυριά, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τους φορολογικούς πόρους που συλλέγονται» υπογράμμισαν αμφότεροι.
Πρότειναν δε, «να εναρμονιστεί το φορολογικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο και να σταματήσει ο προσδιορισμός της κοινής φορολογικής βάσης σε όλα τα κράτη μέλη».
Μία ακόμα πρόταση είναι «να φορολογούνται οι εταιρίες στον τόπο που δραστηριοποιούνται και όχι εκεί που είναι η έδρα τους, κάτι που εφαρμόζεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα πρέπει να επεκταθεί γρήγορα στον εταιρικό φόρο».
Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται και από τον ΟΟΣΑ που ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση των ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων για τις πολυεθνικές.
Η συγκεκριμένη αναθεώρηση των φορολογικών προτύπων θα πρέπει να επικυρωθεί από τους G20, σε επίπεδο υπουργών οικονομικών αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια από τους αρχηγούς των κρατών τον Νοέμβριο.
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησαν την Τρίτη μία οδηγία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών και πολυεθνικών.
Αυτή η οδηγία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης