Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (Κομισιόν): Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιτρέψει ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Dombrovskis (Κομισιόν): Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιτρέψει ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Tο σύμφωνο προβλέπει συγκεκριμένη ευελιξία σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η προσφυγική κρίση σίγουρα μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια
Η ακραία προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη θα μπορούσε να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να επαναδιαπραγματευτούν ορισμένους όρους όσον αφορά την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών υποχρεώσεών τους, ανέφερε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Valdis Dombrovskis.
Όπως ανέφερε ο Valdis Dombrovskis, η Κομισιόν εξετάζει το αίτημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών για ευελιξία στους προϋπολογισμούς τους, λόγω της προσφυγικής κρίσης και του κόστους που συνδέεται με την επίλυσή της.
«Η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνον μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο CNBC από τη Λίμα του Περού, όπου διεξάγεται η Σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Έχει επίσης δημοσιονομικές επιπτώσεις στα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση και τώρα, εξετάζουμε το αίτημα πολλών κρατών – μελών στην εφαρμογή του συμφώνου για τους κανόνες σταθερότητας και ανάπτυξης να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης», σημείωσε.
«Εξετάζουμε αυτό το θέμα και θα προχωρήσουμε σε προτάσεις την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε ο Valdis Dombrovskis, ο οποίος τόνισε ότι το σύμφωνο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη (δημοσιονομικοί κανόνες όπως έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ) που συμφωνήθηκε από τα 28 μέλη της Ε.Ε., πρέπει να γίνει σεβαστό.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύμφωνο προβλέπει συγκεκριμένη ευελιξία σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις και ότι η προσφυγική κρίση σίγουρα μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν την 15η Οκτωβρίου και το σώμα έχει τη δύναμη να τα στείλει πίσω αν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, αν και σε αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων των Γαλλίας, Βελγίου και Ιταλίας, έχουν δοθεί περιθώρια πάνω από τους στόχους του ελλείμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης