Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Το Νοέμβριο τα αποτελέσματα της αξιολόγησης 9 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
ΕΚΤ: Το Νοέμβριο τα αποτελέσματα της αξιολόγησης 9 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών
Η συνολική αξιολόγηση του 2014 ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την κάλυψη της υστέρησης κεφαλαίων που διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της περυσινής άσκησης
Τον προσεχή Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η συνολική αξιολόγηση εννέα ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ νωρίτερα εφέτος, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενεργεί το τρέχον έτος συνολική αξιολόγηση εννέα τραπεζών. Οκτώ από αυτές δεν είχαν λάβει μέρος στην άσκηση του 2014.

Οι 9 τράπεζες:

Βέλγιο: Banque Degroof S.A.
Γαλλία: Agence Française de Développement*
Λουξεμβούργο: J.P. Morgan Bank Luxembourg S.A.*
Μάλτα: Mediterranean Bank plc*
Αυστρία: Sberbank Europe AG και VTB Bank (Austria) AG
Πορτογαλία: Novo Banco, SA (only for the stress test)
Σλοβενία: Unicredit Banka Slovenija d.d.
Φινλανδία: Kuntarahoitus Oyj (Municipality Finance plc)*

Η αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, διενεργείται από την ΕΚΤ σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε και το 2014.
Μία από τις εννέα τράπεζες θα υποβληθεί μόνο στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία είχε αναβληθεί το προηγούμενο έτος.
Τα αποτελέσματα κατά τράπεζα θα δημοσιευθούν με τη μορφή υποδειγμάτων παρόμοιων με εκείνα που είχαν παρουσιαστεί το 2014.
Πέντε από τις τράπεζες είχαν ήδη χαρακτηριστεί σημαντικές το 2014 σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕΜ, ο οποίος καθορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία μια τράπεζα τίθεται υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.
Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας υπερβαίνουν τα 30 δισεκ. ευρώ ή το 20% του ΑΕΠ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους ή η τράπεζα συγκαταλέγεται στις τρεις συστημικώς σημαντικότερες τράπεζες στο συμμετέχον κράτος μέλος.
Οι υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες υποβάλλονται στην αξιολόγηση επειδή ενδέχεται να καταστούν σημαντικές έως τον Ιανουάριο του 2016.
Στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του 2014, η οποία αποτέλεσε έλεγχο της οικονομικής ευρωστίας 130 ιδρυμάτων προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα άμεσης τραπεζικής εποπτείας, διαπιστώθηκε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 25 δισεκ. ευρώ σε 25 τράπεζες και εναπομένουσα υστέρηση κεφαλαίων σε 13 από αυτές αφού ελήφθησαν υπόψη τα μέτρα που έλαβαν στη διάρκεια του 2014.
Η συνολική αξιολόγηση ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την αύξηση των επιπέδων κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) στις 13 τράπεζες και να διορθωθούν τα ποιοτικά ζητήματα που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού σε ένα ευρύτερο δείγμα συμμετεχουσών τραπεζών.
Τα μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες αφορούσαν μεταξύ άλλων εκποιήσεις, μέτρα για την αύξηση κεφαλαίου, δραστηριότητες αναδιάρθρωσης καθώς και βελτιώσεις της διαχείρισης κινδύνων και των λογιστικών διαδικασιών για τους σκοπούς της προληπτικής εποπτείας.
Στο πλαίσιο της καθημερινής εποπτείας η ΕΚΤ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις εν λόγω τράπεζες αλλά και με όλες τις άλλες άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες προκειμένου να διασφαλίζεται η επαρκής κεφαλαιοποίησή τους και η αντιμετώπιση των κινδύνων βάσει προσέγγισης με προσανατολισμό προς το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης