Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους «κόκκινα δάνεια» ύψους 1 τρισ. ευρώ

tags :
EBA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους «κόκκινα δάνεια» ύψους 1 τρισ. ευρώ
Το ποσοστό NPLs στην ΕΕ είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στις ΗΠΑ
Τα προβληματικά δάνεια είναι ακόμη διπλάσια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε σχέση με εκείνα των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Και αυτό παρά τις προσπάθειες για ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Τα νεότερα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 6% των συνολικών δανείων δεν εξυπηρετούνται, σε σχέση με 3% στις ΗΠΑ.
Τα «κόκκινα δάνεια» που βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών πλησιάζουν σε μέγεθος ολόκληρο το ΑΕΠ της Ισπανίας.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) σε μία «άσκηση διαφάνειας» που έχει ως στόχο να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων για τις 105 μεγαλύτερες τράπεζες στην ΕΕ και τη Νορβηγία.
Τα δεδομένα για κάθε τράπεζα ξεχωριστά επίσης δίνονται στη δημοσιότητα, αλλά οι τράπεζες δεν δοκιμάζονται όπως έγινε με stress tests, όπως έγινε το 2014.
Τα στοιχεία «επιδεικνύουν μία αυξανόμενη ελαστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, καθώς τα κεφαλαιακά επίπεδα έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά», λέει ο Piers Haben, ο διευθυντής εποπτείας της ΕΒΑ.
«Παρόλ' αυτά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν με την τακτοποίηση των NPLs, τα οποία παραμένουν σημαντικό βάρος για την κερδοφορία τους».
Τα δεδομένα για τα «κόκκινα δάνεια» είναι τα πλέον αποκαλυπτικά.
Τον Ιούνιο του 2015 τα «κόκκινα δάνεια» σε όλες τις τράπεζες έφταναν στο 1 τρισ. ευρώ ή το 7,3% του ΑΕΠ της Ε.Ε., σύμφωνα με την ΕΒΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης