Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Να μην παίζει με την φωτιά η Ρωσία – Απαράδεκτες οι δηλώσεις Putin

tags :
Erdogan: Να μην παίζει με την φωτιά η Ρωσία – Απαράδεκτες οι δηλώσεις Putin
Η Τουρκία δεν επιθυμεί να τραυματιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών τονίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας
Να μην παίζει με την φωτιά κάλεσε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει ενοχληθεί από την προσπάθεια της Ρωσίας να επεκτείνει τη σύγκρουση που άρχισε μεταξύ των δύο χωρών λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στο επίπεδο της οικονομίας και των γενικότερων διμερών σχέσεων.
Σε συνέντευξη του στο CNN ο Erdogan υποστήριξε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να απολογηθεί στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
«Νομίζω ότι εάν υπάρχει κάποιος που πρέπει να απολογηθεί, αυτός δεν είμαστε εμείς.
Αυτοί που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο μας χώρο είναι αυτοί που οφείλουν να το κάνουν.
Οι πιλότοι και οι ένοπλες δυνάμεις μας απλά έκαναν το καθήκον τους, το οποίο ήταν να απαντήσουν στην παραβίαση που έγινε» υπογράμμισε ο Ergodan, ο οποίος υποστήριξε πως εάν συμβεί και σήμερα η ίδια παραβίαση, η απάντηση θα είναι και πάλι η ίδια.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως ο Putin κάνει πολύ μεγάλο λάθος όταν κατηγορεί την Τουρκία ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος, καθώς όπως είπε, η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Μάλιστα ο Erdogan πήγε ένα βήμα πιο πέρα, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία είναι αυτή που αντί να χτυπά τους τζιχανιστές του ISIS, επιτίθεται στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο πληθυσμός των Τουρκμένων.
Τις ίδιες δηλώσεις επανέλαβε και σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία, από όπου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στηρίζει το καθεστώς του Assad, το οποίο ευθύνεται για τους θανάτους τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων ενώ υποστήριξε πως έχει στοιχεία πως ρωσικές εταιρείες βοηθούν στην πώληση πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.
«Η Τουρκία δεν επιθυμεί να τραυματιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών» υπογράμμισε ο Erdogan, αναφέροντας πως οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Τουρκία.
Παρά την επιθετική πάντως ρητορική που φαίνεται να υιοθετεί ο Erdogan, η Άγκυρα επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο Erdogan αιτήθηκε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου υποστήριξε πως η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης