Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η πολεμοχαρής Γαλλία προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να συνταχθεί μαζί της στον πόλεμο εναντίον του ISIS

Economist: Η πολεμοχαρής Γαλλία προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να συνταχθεί μαζί της στον πόλεμο εναντίον του ISIS
Ενώ η Γαλλία έχει κάνει σαφή αναφορά για πόλεμο, καμία άλλη χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη
Για απρόθυμη συμμαχία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας από την Ευρώπη κάνει λόγο άρθρο του περιοδικού «Economist», στο οποίο γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, προκειμένου να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, η Γαλλία πλαισίωσε την απάντησή της με σαφή πολεμική αποφασιστικότητα.
Ο γάλλος πρόεδρος ανακήρυξε ότι «η Γαλλία είναι σε πόλεμο» και ότι το Ισλαμικό Κράτος «θα καταστραφεί» χωρίς έλεος.
Εικόνες με γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» για να βομβαρδίσουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία κατακλύζουν τις τηλεοπτικές οθόνες, ενώ ο Francois Hollande έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με ηγέτες χωρών, περιλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου, Barack Obama, στην Ουάσιγκτον και του ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στη Μόσχα.



Για τους Γάλλους, η δολοφονία 130 ατόμων αποτελεί πράξη πολέμου, που απαιτεί στρατιωτική απάντηση πέραν των αεροπορικών επιδρομών υπό τις ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ.
Μια κάποιου είδους υποστήριξη είναι ήδη στα σκαριά, με τον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron να ζητά από το βρετανικό κοινοβούλιο εξουσιοδότηση για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Obama απηύθυνε έκκληση για στενότερη συνεργασία όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για την επιλογή στόχων και ένταση των επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, η φιλοδοξία του γάλλου προέδρου είναι μεγαλύτερη: όπως έχει πει, ελπίζει στον σχηματισμό μιας μοναδικής συμμαχίας που θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Βραχυπρόθεσμα, η Γαλλία μπορεί να έχει καλύτερες ελπίδες να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρώπης.
Ήδη έχει επικαλεστεί την ευρωπαϊκή ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, ενώ πέρα από τις πιθανές αεροπορικές επιδρομές των Βρετανών, η Γαλλία μπορεί να διασφαλίσει βοήθεια από τη Γερμανία με αναγνωριστικά αεροσκάφη.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πολύ καλή θέληση προς τη Γαλλία από την Ευρώπη, εν μέρει λόγω του φόβου ότι το μακελειό που έλαβε χώρα στο Παρίσι θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε αλλού.
Ωστόσο, κανένας από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «πόλεμος».
Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, όταν μίλησε για βοήθεια προς τη Γαλλία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε πόλεμο.
Τα περί πολέμου δημιουργούν προσδοκίες για νίκη.
«Σε έναν πόλεμο, ο κόσμος περιμένει μια αρχή, μέση και τέλος», σημειώνει ο Francois Heisbourg στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, «όμως, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι ανεξάντλητος».
Πάντως, σημειώνεται στο άρθρο, ενώ οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να δεχθούν περαιτέρω περιορισμούς στην ελευθερία τους, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η Γαλλία φαίνεται να ετοιμάζεται να επανακαθορίσει την εξισορρόπηση των κοινωνικών ελευθεριών και της εθνικής ασφάλειας.
Όμως, μπορεί να διαπιστώσει ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να κάνει το ίδιο, εκτός και αν η απειλή μετατραπεί σε φονικές επιθέσεις σε άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης