Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Σκληρό «παζάρι» ανταλλαγμάτων από την Τουρκία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής με την Ε.Ε.

tags :
Guardian: Σκληρό «παζάρι» ανταλλαγμάτων από την Τουρκία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής με την Ε.Ε.
Πρώτη φορά όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. διεξάγουν σύνοδο κορυφής με άλλη χώρα
Με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να πείσει η Γερμανία την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση ήδη από το έδαφός της, των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος, κλείνοντας τα σύνορά της.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφορικά με τις θέσεις που θα υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, την πρώτη ιστορικά που συγκλήθηκε ποτέ από το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. με μία άλλη χώρα.
Ουδείς αναμένει ότι το έργο των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι εύκολο, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει να ικανοποιείται από τις μέχρι στιγμής δεσμεύσεις της Ευρώπης απέναντί της.
Όπως λέει ο Guardian, οι Τούρκοι - που απαίτησαν τη σύγκλιση της συνόδου κορυφής - θα «παζαρέψουν» ένα κατά πολύ υψηλότερο τίμημα για τη συνεργασία τους στο προσφυγικό: Την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., τη διευκόλυνση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην Ε.Ε., τη σύγκλιση τακτικών συνόδων Ε.Ε.-Τουρκίας, όπως η επερχόμενη, αλλά τελικά και τα 3 δισ. ευρώ που απλόχερα προσφέρει η Ε.Ε. (εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ από τη Βρετανία).
Την κατάσταση φέρονται να περιπλέκουν τα εσωτερικά ορισμένων χωρών της Ε.Ε., ιδιαίτερα της Γερμανίας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να αναζητεί εναγωνίως μια αξιοπρεπή λύση διαφυγής από την πολιτική «ανοιχτής πόρτας» προς τους πρόσφυγες που ανακοίνωσε δημοσίως, μέσω περιορισμού των προσφυγικών ροών από την πηγή τους.
Όπως διευκρινίστηκε, την Άγκυρα θα εκπροσωπήσει τελικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu και όχι ο πρόεδρός της, Tayyip Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης