Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Αραβική επένδυση με «εκρηκτική» απόδοση 650% στην βρετανική ομάδα Manchester City

tags :
CNN Money: Αραβική επένδυση με «εκρηκτική» απόδοση 650% στην βρετανική ομάδα Manchester City
Τα 400 εκατ. δολάρια που έγιναν 3 δισ. δολάρια σε μόλις επτά χρόνια
Όταν ο Sheikh Mansour της οικογένειας που κυβερνά το Αμπού Ντάμπι εξαγόρασε προ επταετίας τη βρετανική ομάδα Manchester City λίγοι διαφωνούσαν ότι αναλάμβανε ένα αξιόλογο επενδυτικό ρίσκο.
Ουδείς πλέον συμφωνεί με αυτό, όπως αναφέρεται σε άρθρο του CNN Money.

Στις πρόσφατες ποδοσφαιρικές ειδήσεις υπάρχει και μία που αναφέρεται στην εξαγορά μετοχικού μεριδίου 13% στην ίδια ομάδα από Κινέζους επενδυτές, έναντι 400 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, αξία που αποτιμά ολόκληρη την Manchester City σε 3 περίπου δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2008, ο Sheikh Mansour είχε καταβάλλει 350 έως 400 εκατ. δολάρια για την εξαγορά ολόκληρης της ομάδος από τον τότε Ταΐλανδό πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra.
Δηλαδή, η αξία της επένδυσης ανήλθε από τα περίπου 400 εκατ. δολάρια σε 3 δισ. δολάρια μέσα σε επτά χρόνια.
Σύμφωνα με τη Deloitte, η Manchester City αναδείχθηκε στην έκτη πλουσιότερη ποδοσφαιρική ομάδα τη σεζόν 2013-2014, με έσοδα 440 εκατ. δολαρίων.
Η ομάδα επιχειρεί να διευρύνει την παρουσία της σε άλλες προσοδοφόρες ποδοσφαιρικές αγορές, δημιουργώντας νέες ομάδες όπως η New York City και η Melbourne City.
Τα κεφάλαια από την πώληση του μεριδίου 13% εν μέρει θα χρηματοδοτήσουν την επέκταση της ομάδος στην Κίνα.
Επιπλέον, η ομάδα σχεδιάζει να μεγαλώσει το ποδοσφαιρικό της γήπεδο - με αξιοζήλευτο χορηγό την Etihad - καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο στη Βρετανία.
Πάντως, η συγκεκριμένη επένδυση είναι η πρώτη κινεζική στο ποδόσφαιρο. Αμερικάνοι κατέχουν ή ελέγχουν αντίπαλες ομάδες της Manchester City, όπως οι Manchester United, Liverpool, Arsenal, Sunderland και Aston Villa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης