Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Όλα ανοιχτά για τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Μαρτίου - Οι επενδυτές θα πρέπει να… μαντέψουν

WSJ: Όλα ανοιχτά για τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Μαρτίου - Οι επενδυτές θα πρέπει να… μαντέψουν
Μετά τα μεικτά αποτέλεσματα για την απασχόληση, αλλά και λόγω της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές
Την εκτίμηση ότι όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) στις 15 και 16 Μαρτίου, υποστηρίζει ο Jon Hilsenrath, αρθρογράφος της έγκριτης, οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση των ΗΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, τα οποία κρίθηκαν ως μεικτά, αν όχι απογοητευτικά από αναλυτές και επενδυτές.
Ο αρθρογράφος της WSJ επισημαίνει ότι οι 151 χιλ. νέες θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου διέψευσαν μεν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ήταν ωστόσο αρκετές για να απορροφήσουν αυτούς, οι οποίοι μπήκαν στην αγορά εργασίας.
Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, είχε άλλωστε επισημάνει σε ομιλία της τον Δεκέμβριο του 2015 ότι θα υπάρξει ακόμα και αν η οικονομία παράξει λιγότερες από 100 χιλ. θέσεις εργασίας, θα είναι σε θέση να απορροφήσει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και να σταθεροποιήσει την ανεργία.
Οι αξιωματούχοι της Fed ανέμεναν την επιβράδυνση στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας, επισημαίνει ο Hilsenrath.
Η Loretta Mester, πρόεδρος της Federal Reserve Bank Cleveland, δήλωσε χθες, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου: «Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδυνόταν κάπως, όμως τα στοιχεία αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να ασκηθεί καθοδική πίεση στην ανεργία των ΗΠΑ».
Την ίδια ώρα, η ανεργία υποχώρησε κατά 0,1%, για να διαμορφωθεί στο 4,9%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2008, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Fed, με βάση τα οποία αύξησε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι αξιωματούχοι της Fed θα είναι δύσπιστοι όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, μετά την αναταραχή στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμάται στο άρθρο της WSJ.
Η οικονομική ανάπτυξη ήταν αργή κατά το δ’ τρίμηνο του 2015 και φαίνεται ότι θα είναι αργή και το α’ τρίμηνο του 2016.
Τα στελέχη της Fed θα θελήσουν να δουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες για να αξιολογήσουν κατά πόσον καταγράφεται επιβράδυνση ή αν η τάση για αύξηση 2% διατηρείται άθικτη.
Σημειώνεται ότι ο στέλεχος της Fed, ο Lael Brainard δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν την υπόθεση ότι απαιτείται προσεχτική αναμονή».
Η αγορά στοιχηματίζει ενάντια σε αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο, σημειώνει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.
Εντούτοις, αν οι αξιωματούχοι της Fed δουν νέα σημάδια σύσφιξης του πληθωρισμού ή των μισθών πριν τη συνεδρίαση ή εφόσον η ανεργία τον Φεβρουάριο υποχωρήσει περαιτέρω, ή ανάπτυξη επιταχυνθεί, τότε θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία αύξηση.
«Όλα δείχνουν ότι θα είναι μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και ότι οι επενδυτές θα αναγκαστούν να μαντεύουν ως τότε», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης