Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Προσοχή, ξεκίνησε η απομόχλευση του δανεισμού των αναδυόμενων οικονομιών - Κίνδυνος για την ανάπτυξη

tags :
FT: Προσοχή, ξεκίνησε η απομόχλευση του δανεισμού των αναδυόμενων οικονομιών - Κίνδυνος για την ανάπτυξη
Κατά τη διάρκεια του 2015 καταγράφηκε καθαρή κεφαλαιακή εκροή 735 δισ. δολαρίων από τις αναδυόμενες οικονομίες, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί από το 1998
Ανησυχία προκαλούν τα νεότερα στοιχεία της Τραπέζης Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών - που διαπιστώνει στασιμότητα στη δανειοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών, αυτή που την τελευταία 15ετία είχε αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανάπτυξής τους και είχε ωφελήσει σημαντικά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Η BIS προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και οι αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν να εισέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο απο-μόχλευσης του δανεισμού τους, που μπορεί να εντείνει τη χρηματιστηριακή αναταραχή και τελικά να προκαλέσει επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Όπως γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, στην πραγματικότητα έχει ήδη επισυμβεί η αντιστροφή της τάσης μεγάλων κεφαλαιακών εισροών προς τις αναδυόμενες οικονομίες, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της BIS.
Σύμφωνα με αυτήν, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 το σύνολο των πιστώσεων σε δολάρια ΗΠΑ προς τις αναδυόμενες οικονομίες υπό τη μορφή ομολόγων και τραπεζικών δανείων - σε κυβερνήσεις, εταιρείες και νοικοκυριά, εξαιρουμένων των τραπεζών - ανερχόταν σε 3,33 τρισ. δολάρια, από 3,36 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο 2015.
Η μείωση δεν φαίνεται πολύ σημαντική, όμως ήταν η πρώτου του είδους της από το πρώτο τρίμηνο 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
ft dollar credit to EMsΟι FT τονίζουν, ότι τα στοιχεία της BIS έρχονται να προστεθούν στις εκκλήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde για ανάγκη αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των μεθόδων διάσωσης χωρών, εν όψει οικονομικής κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο 2016 η ανακοίνωση στοιχείων από το Διεθνές Χρηματο-οικονομικό Ινστιτούτο (IIF) - η διεθνής ένωση 500 εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, διαχειριστών ενεργητικού, ασφαλιστικών εταιρειών, κρατικών ταμείων εθνικού πλούτου, κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνων, κεντρικών και αναπτυξιακών τραπεζών από 70 χώρες - σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια του 2015 καταγράφηκε καθαρή κεφαλαιακή εκροή 735 δισ. δολαρίων από τις αναδυόμενες οικονομίες, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί από το 1998.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου αρχίζει να προκαλείται «δανειακή ασφυξία» στις αναδυόμενες οικονομίες δημιουργείται μέσω της επιδείνωσης των όρων χορήγησης δανείων από τις τράπεζές τους.
Σύμφωνα με το IIF, η συρρίκνωση το 2015 της ρευστότητας που ήταν διαθέσιμη στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, στην πραγματικότητα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη απ'ότι η αποθέρμανση της κινεζικής ανάπτυξης και η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου.
Όπως επισημαίνει η BIS, ενώ σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες ο δανεισμός κατέγραψε μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αυτός συνέχισε να αυξάνεται σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες.
Η ενίσχυση των νομισμάτων αυτών των χωρών από το 2013 ταυτόχρονα με την πτώση των επιχειρηματικών κερδών τους ενίσχυσε τη μόχλευσή τους και τώρα που το δολάριο ενισχύεται ξανά όλες μαζί οι αδυναμίες τους έρχοντα στην επιφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης