Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αναβάθμιση της Ιρλανδίας κατά 1 βαθμίδα σε Α προχώρησε ο οίκος Fitch, εν μέσω προεκλογικής περιόδου

tags :
Στην αναβάθμιση της Ιρλανδίας κατά 1 βαθμίδα σε Α προχώρησε ο οίκος Fitch, εν μέσω προεκλογικής περιόδου
Σταθερό διατηρείται το outlook για τη χώρα
Σε αναβάθμιση της Ιρλανδίας κατά 1 βαθμίδα σε Α προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Όπως ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης, προχωράει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ιρλανδίας στην κατηγορία Α, από Α- προηγουμένως, ενώ το outlook παραμένει σταθερό.
Βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση ήταν οι ακόλουθοι:
Η κατάσταση με το δημόσιο χρέος και τη δυναμική του συνεχίζει να βελτιώνεται, αντικατοπτρίζοντας έναν συνδυασμό ισχυρής ανάπτυξης και επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2014.
Η Fitch τώρα εκτιμά ότι ο λόγος χρέος/ΑΕΠ βρέθηκε στο 96,6% στο τέλος του 2015, έναντι 105% στην προηγούμενη εξέταση της χώρας και 120,2% το 2012.
Η αναθεώρηση οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλότερο του αναμενομένου ΑΕΠ το 2015, με την Ιρλανδία να κερδίζει από τις ευνοϊκές συνθήκες στο εμπόριο.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται σταθερά έως το 70% το 2014.
Η οικονομία της Ιρλανδίας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με έναν ταχύ ρυθμό, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να κινείται κατά μέσο όρο στο 7% στα 3 πρώτα τρίμηνα του 2015, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Αν και ο ρυθμός επενδύσεων παρουσιάζει ακόμη υψηλή μεταβλητότητα, η Ιρλανδική οικονομία εμφανίζει σταθερότερες βάσεις που θα βοηθήσουν να διατηρήσει την ορμή της βραχυπρόθεσμα.
Ο ισχυρός προϋπολογισμός, η συνεχιζόμενη ενίσχυση της αγοράς εργασίας και η αυξανόμενη κατανάλωση των νοικοκυριών θα στηρίξει την ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης το 2016.
Η Fitch περιμένει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 4% φέτος, συγκριτικά με 2,4% το προηγούμενο έτος.
Τα συνολικά έσοδα υπεραπόδοσαν το 2015 κατά 3,5 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ), λόγω των υψηλότερων εσόδων από τους εταιρικούς φόρους.
Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσεις τις δαπάνες της κατά 1,2 δισ. ευρώ το 2015, ενώ παράλληλα κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού υποχώρησε στο 1,5% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο του 2,7%, με την Ιρλανδία να αναμένεται να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού χρέους εντός της άνοιξης.
Η Fitch περιμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα.
Ένας αρνητικός παράγοντας είναι η εξάρτηση των εσόδων από τους εταιρικούς φόρους, ειδικά από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων.
Οι επερχόμενες εκλογές επίσης αντιπροσωπεύουν μία ενδεχόμενη πηγή κινδύνου.
Μία ενδεχόμενη παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας και ίσως η πιθανότητα να χρειαστεί η συμμετοχή πιο ριζοσπαστικών στοιχείων για το σχηματισμό κυβέρνησης ενέχουν τον κίνδυνο για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.
Παρόλ' αυτά, κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ιρλανδία έχει δείξει ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση και αξιοπιστία, υποστηρίζοντας τις προβλέψεις της Fitch ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εμμείνει στη συμμόρφωση με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Η Fitch διατηρεί την πρόβλεψή της ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για την ιρλανδική οικονομία κυμαίνονται στο 2%-2,5%, πολύ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Ειδικά για την περίοδο 2016-2017 προβλέπεται ότι η χώρα θα εμφανίσει ένα άνετο πλεόνασμα της τάξης του 4,8% του ΑΕΠ.
Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν επίσης ότι συνεχίζεται η βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο, όσον αφορά τις επιδόσεις, τις αναλογίες κεφαλαίων και την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.
Παραμένουν πάντως προκλήσεις όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια (19,4% επί του συνόλου στο πρώτο εξάμηνο του 2015) και την εξεύρεση αξιόπιστων πηγών κερδοφορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης