Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

tags :
Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα
Η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που της απαγορεύουν να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων
Στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε η Βόρεια Κορέα όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Ειδικότερα, η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περίπου στις 02:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.
Η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε έτσι τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που της απαγορεύουν να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.
Η χώρα είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως στη Νέα Υόρκη με την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση να ζητάται από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, αλλά και τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι η εκτόξευση ενός "υποτιθέμενου δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτόξευση

Ήδη η διεθνής κοινότητα έχει σπεύσει να καταδικάσει την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki Moon να την καταδικάζει με έντονο τρόπο και να καλεί τη χώρα να "σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες".
"Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια", σημειώνει η ανακοίνωση του γραφείου του Μπαν.
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την υπεράσπιση της ασφάλειάς της και των συμμάχων της καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι "ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες".
"Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά απέχοντας από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
"Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση", υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzο Abe, υπογραμμίζοντας ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας και κάνοντας λόγο για "εντελώς απαράδεκτη" πράξη αλλά και η Ρωσία που μίλησε για ενέργεια πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.
Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης