Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Αναστασιάδης: Επίλυση του Κυπριακού το 2016 - Σημαντική πρόοδος στο περιουσιακό

tags :
Ν. Αναστασιάδης: Επίλυση του Κυπριακού το 2016 - Σημαντική πρόοδος στο περιουσιακό
«Αν θωρήσω όμως ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού θα αναλάβω τις ευθύνες μου και δεν θα τις φορτώσω στο λαό», ανέφερε
Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του κυπριακού αυτό το χρόνο διατύπωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εφόσον καταστεί δυνατό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, κυρίως στο περιουσιακό και να ετοιμαστούν από τους τεχνοκράτες οι πτυχές που αφορούν στο Σύνταγμα, στην πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στα χρονοδιαγράμματα.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτης" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της λύσης εάν ο ίδιος εκτιμήσει ότι αυτή θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.
«Αν θωρήσω όμως ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού θα αναλάβω τις ευθύνες μου και δεν θα τις φορτώσω στο λαό», ανέφερε ο κ. Αναστασιαδης.
Είπε,επίσης,ότι στο περιουσιακό έγινε σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες.
Εξηγώντας ότι ο λόγος που αποφεύγεται επί του παρόντος την ονοματολογία, ο κ. Αναστασιαδης είπε ότι «είναι για να μην αρχίσει εμφύλιος πόλεμος» για το ποιες περιοχές επιστρέφονται και ποιες όχι.
Αναφερόμενος στο κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αναμένεται έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα εξαρτηθεί και από το ύψος των αποζημιώσεων για τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για δημιουργία ταμείου και διάσκεψη δωρητών, ενώ θα ακολουθήσει σχεδιασμός για τους τρόπους άντλησης των επιπρόσθετων ποσών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί το δανεισμό για χρηματοδότηση της λύσης επειδή σε τέτοια περίπτωση θα εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος.
Αναφερόμενος στις εγγυήσεις, επισήμανε ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί από το 1960, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας η Κύπρος είναι μέλος διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασει επίσης απόλυτη ικανοποίηση για τη στήριξη του ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντας τη στάση του απόλυτα υπεύθυνη και σημαντικά δημιουργική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης