Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομόφωνη καταδίκη της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση πυραύλου

Ομόφωνη καταδίκη της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση πυραύλου
Οι ΗΠΑ δήλωσαν οτι θα υπερασπιστούν την ασφάλεια τους ενώ η Κίνα εκφράζει φόβους για κλιμάκωση της έντασης
Oμόφωνα καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στη Νέα Υόρκη.
Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση, η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνική δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου».
Η συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογράμμισαν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Αμύνης.
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο - ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.
Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει -τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Επιμένει στη στάση της η Πιόνγκγιανγκ

Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους στο διάστημα, αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε η βορειοκορεατική πρεσβεία στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Η κρατική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος, ακολουθώντας την πολιτική του Κόμματος των Εργατών της Κορέας να δίνεται προτεραιότητα στην επιστήμη και την τεχνολογία, θα συνεχίσει να εκτοξεύει και άλλους τεχνητούς δορυφόρους, αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της», σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

ΗΠΑ: Θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια μας και των συμμάχων μας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».
«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η susan rise, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας - περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η susan rise.
«Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» και η Πιονγκγιάνγκ να λογοδοτήσει.
Η Στρατηγική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξάλλου ανέφερε ότι τα συστήματά της ανίχνευσαν και παρακολούθησαν την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου στο διάστημα νωρίτερα την Κυριακή.
Βάσει των δεδομένων του Συστήματος Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξήχθη το συμπέρασμα «ότι σε καμιά στιγμή ο πύραυλος δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική», σύμφωνα με ανακοίνωση της Στρατηγικής Διοίκησης.

Καταδίκασε την εκτόξευση ο Ban Ki Moon

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki Moon καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του γγ του ΟΗΕ.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε.

Η Κίνα εκφράζει φόβους για κλιμάκωση της έντασης

Η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, έκρινε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» σε σχόλιό του.
Η κορεατική χερσόνησος δεν πρέπει να πυρηνικοποιηθεί ούτε να συρθεί σε πόλεμο, σύμφωνα με το σχόλιο, το οποίο καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ψύχραιμα και να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή της.
Μολονότι τα σχόλια της σύνταξης του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις, συχνά αντανακλούν τον τρόπο σκέψης της κινεζικής ηγεσίας.

Shinzo Abe: Καθαρή παραβίαση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe καταδίκασε την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα.
Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης κι έκανε λόγο περί μιας «καθαρής παραβίασης» αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας.
«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Shinzo Abe.
Παράλληλα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.
Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε εξάλλου ότι ο πύραυλος, ο οποίος κατά την Πιονγκγιάνγκ εκτοξεύθηκε για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, έχει δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων.

Ρωσία: Επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια η κίνηση της Β. Κορέας

Η Ρωσία καταδίκασε την ενέργεια της Βόρειας Κορέας, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.
«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της και ότι είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία», επισημαίνει.
«Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία.
Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης