Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές - Λιτότητα ή κοινωνική αναταραχή, το δίλημμα για την κυβέρνηση

tags :
AFP: Κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές - Λιτότητα ή κοινωνική αναταραχή, το δίλημμα για την κυβέρνηση
Έντονη η κοινωνική αντίδραση στην Ελλάδα κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο 
Κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές καταγράφεται σήμερα, Δευτέρα, καθώς μόλις σε λίγες ώρες έχασαν το 1/5 της αξίας τους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο δύσκολο δίλημμα, περισσότερη λιτότητα ή κοινωνική αναταραχή.
Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επισημαίνοντας ότι ο δείκτης FTSEB υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 20%, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) να διαμορφώνεται, επίσης ενδοσυνεδριακά, περισσότερο από 7% κάτω.
Το AFP προσθέτει ότι το Χ.Α. έχασε ήδη το 8,89% της αξίας του την περασμένη εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 24,3%.
Οι συστημικές τράπεζες είχαν κερδίσει λίγο έδαφος μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους τον Δεκέμβριο του 2015, έξι μήνες αφότου ο καταστροφικός «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών της χώρας είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων και σχεδόν τον μηδενισμό της αξίας των τραπεζικών μετοχών.
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η πρώτη φάση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται στον ορίζοντα επίτευξη συμφωνίας στο επίμαχο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινωνίας ενάντια στην εύθραυστη συγκυβέρνηση του Τσίπρα.
Στη συνέχεια το AFP επικαλείται δημοσίευμα της οικονομικής, γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, στην οποία ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι «η Ελλάδα κάνει πολλά στα χαρτιά», όχι όμως και στην πράξη.
Η αριστερή εφημερίδα Αυγή, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, έγραψε την Κυριακή ότι υπήρξαν «πολλές και σημαντικές» δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα το 2017 και το 2018.
Ειδικότερα, σημειώνει το AFP, οι διαφωνίες περιλαμβάνουν ένα κενό 800 εκατ. ευρώ, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, που στοχεύει να μειώσει τις μέγιστες συντάξεις, αυξάνονται, ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια γενική απεργία και οι αγρότες, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εμποδίζουν κατά διαστήματα τη διέλευση από τα σύνορα και από τις εθνικές οδούς.
Ο πρωθυπουργός έχει μια ισχνή πλειοψηφία, μόλις 153 εδρών, με την οποία θα επιχειρήσει να περάσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, επισημαίνει τέλος το Γαλλικό Πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης