Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Καταρρέουν οι ελληνικές μετοχές, την ώρα που η λιτότητα διαλύει τη χώρα

Business Insider: Καταρρέουν οι ελληνικές μετοχές, την ώρα που η λιτότητα διαλύει τη χώρα
Απαισιόδοξοι οι επενδυτές για την πορεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Business Insider
Για την κατάρρευση των ελληνικών μετοχών γράφει σε σχετικό δημοσίευμά του το αμερικανικό Business Insider, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα η λιτότητα διαλύει την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 7,9% σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ενώ οι τραπεζικές μετοχές είδαν να «εξανεμίζεται» το 24,3% της αξίας τους.
Πρόκειται, μάλιστα, για το χειρότερο κλείσιμο από το 1990, σημειώνει το Business Insider, επικαλούμενο τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.
Παράλληλα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάση, ή 10,01%.
Στη συνέχεια το Business Insider επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μεγάλα, αντίθετα προβλήματα:
1. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι συζητήσεις θα φτάσουν για ακόμα μία φορά στο τέλμα.
2. Ο ελληνικός λαός δεν είναι χαρούμενος με τη λιτότητα.
Οπότε ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις δεν παγώσουν τότε η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπο να ικανοποιήσει τους πολίτες.
Καθώς λοιπόν η ανησυχία για την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές εντείνεται και ακόμα μια αξιολόγηση ελληνικού προγράμματος καθυστερεί, οι επενδυτές εγκαταλείπουν assets υψηλού κινδύνου.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει το Business Insider.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1% επί του ΑΕΠ το 2016, ποσοστό που μεταφράζεται περίπου σε 18 εκατ. δισ. ευρώ.
Στην προσπάθειά της να μην μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, που καταβάλουν εργοδότες και εργαζόμενοι.
Όμως οι πολίτες δεν είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό το σχέδιο, καθώς εκτιμούν ότι «θα αυξήσει την ανεργία, καθώς τα κόστη των επιχειρήσεων θα αυξηθούν και θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους, κυρίως όσους αυτασφαλίζονται στη φοροδιαφυγή, καθώς συνδέει τις κοινωνικές εισφορές με το δηλωθέν εισόδημα.
Παράλληλα οι αγρότες δεν είναι χαρούμενοι με το σχέδιο της κυβέρνησης «με την άρση του καθεστώτος του αφορολόγητου» και προχωρούν σε κλείσιμο των δρόμων.
Την περασμένη εβδομάδα περίπου 50 χιλ. πολίτες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας έξω από το Κοινοβούλιο στο κέντρο της Αθήνας, υπενθυμίζει το Business Insider, ενώ στο περιθώριο της διαδήλωσης σημειώθηκαν και επεισόδια.
Με λίγα λόγια, καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ανεξαρτήτως του αν οι συζητήσεις με το ΔΝΤ παγώσουν.
Και οι επενδυτές δεν είναι αισιόδοξοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης