Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Το Μαρόκο εγκαινίασε το μεγαλύτερο πρωτοποριακό πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη - Τεχνολογία CSP

tags :
CNN: Το Μαρόκο εγκαινίασε το μεγαλύτερο πρωτοποριακό πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη - Τεχνολογία CSP
Χιλιάδες κάτοπτρα συγκεντρώνουν ηλιακή ακτινοβολία για τη θέρμανση ενός υγρού στους 400 βαθμούς Κελσίου, όταν αυτό αναμειγνύεται με νερό
Τη λειτουργία ενός ηλιακού πάρκου παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω συγκέντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας (concentrated solar plant - CSP) στην έρημο Σαχάρα - γνωστού ως σύμπλεγμα Noor - που είναι το μεγαλύτερο του είδους του σε ολόκληρη τη Γη, ξεκίνησε προ ημερών το Μαρόκο.
Όπως γράφει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN, το ηλιακό πάρκο - που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ouarzazate - θα μπορεί να παράγει επαρκή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση περισσότερων του ενός εκατομμυρίου κατοικιών μέχρι το 2018, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 760 χιλιάδες τόνους.
Η έναρξη λειτουργίας του ηλιακού πάρκου πρακτικά αφορά στην πρώτη από συνολικά τρεις φάσεις ανάπτυξής του.

noor complex

Η τεχνολογία CSP αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική μέθοδο παραγωγής ηλεκτρισμού από την ηλιακή ακτινοβολία σε σύγκριση με τα γνωστά σε όλους φωτοβολταϊκά πάνελ - των οποίων είναι ακριβότερη - καθώς επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας για τις νύχτες και τις συννεφιασμένες ημέρες.
Χιλιάδες κάτοπτρα συγκεντρώνουν εστιασμένη την ηλιακή ακτινοβολία για τη θέρμανση ενός υγρού, η θερμοκρασία του οποίου ανέρχεται στους 400 βαθμούς Κελσίου όταν αναμειγνύεται με νερό.
Πολύ απλά, ο ατμός που παράγεται από αυτή τη διαδικασία τροφοδοτεί έναν αεριοστρόβιλο (τουρμπίνα), που λειτουργεί ως γεννήτρια ηλεκτρισμού.
Αλάτι που περιέχεται σε έναν κύλινδρο λιώνει από την υψηλή θερμοκρασία των συγκεντρωμένων ακτίνων ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο οποίος παραμένει αρκετά θερμός ώστε να προσφέρει μέχρι τρεις ώρες ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το σύμπλεγμα Noor χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το επενδυτικό Κεφάλαιο Καθαρής Τεχνολογίας (Clean Technology Fund) της Παγκόσμιας Τράπεζας μέσω δανείου 97 εκατ. δολαρίων.
Το Μαρόκο εισάγει το 97% της ενέργειας που χρειάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης