Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας δεν αποκλείει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

tags :
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας δεν αποκλείει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων
H νομισματική πολιτική της SNB παραμένει προσανατολισμένη στην ελάφρυνση της πίεσης στο φράγκο
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να οδηγήσει τα επιτόκια ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω φόβων ότι η νέα αναταραχή στην ευρωζώνη μπορεί να εκτινάξει υψηλότερα το ελβετικό φράγκο, δήλωσε ο πρόεδρός της.
«Έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά με τα αρνητικά επιτόκια και τώρα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ο Thomas Jordan όταν ρωτήθηκε εάν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα μπορούσε να χαμηλώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε στο ελβετικό επιχειρηματικό περιοδικό Bilanz σε συνέντευξή του που αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Η SNB προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος πέρυσι, προκειμένου να μειώσει την ελκυστικότητα του φράγκου προς τους επενδυτές που συχνά βλέπουν το νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας.
Αλλά η πίεση για να διατηρήσει την πολιτική της που περιόριζε το φράγκο στο 1,20 έναντι του ευρώ κατέστη τόσο ισχυρή που η SNB εγκατέλειψε τη σταθερή ισοτιμία που είχε καθιερώσει πριν από 3,5 έτη, στέλνοντας το φράγκο υψηλότερα και πλήττοντας τους εξαγωγείς της χώρας.
Η νέα αυτή πολιτική επέφερε και ζημίες 23 δισ. φράγκων, τις μεγαλύτερες στην ιστορία της SNB, καθώς η αξία των συναλλαγματικών αποθεματικών της διαβρώθηκε από την εκτίναξη του φράγκου.
Έχοντας φτάσει στο 1:1 έναντι του ευρώ αμέσως μετά την απελευθέρωση της ισοτιμίας του, το φράγκο έχει πλέον διορθώσει σε 1,098 έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ο κ. Jordan είπε ότι η νομισματική πολιτική της SNB παραμένει προσανατολισμένη στην ελάφρυνση της πίεσης στο εθνικό της νόμισμα.
«Γι' αυτό το λόγο έχουμε αρνητικά επιτόκια και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στις αγορές συναλλάγματος», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης