Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκρίθηκε με 154 ψήφους υπέρ η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες - Αντιπαράθεση «κορυφής» Τσίπρα-Μητσοτάκη σε υψηλούς τόνους

Εγκρίθηκε με 154 ψήφους υπέρ η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες - Αντιπαράθεση «κορυφής» Τσίπρα-Μητσοτάκη σε υψηλούς τόνους
Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν συμφώνησαν σε τίποτα για την υφιστάμενη κατάσταση στα ραδιο-τηλεοπτικά μέσα
(upd) Εγκρίθηκε με 154 ψήφους υπέρ και 102 κατά, η τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών μετά από πολύωρη συζήτηση στη Ολομέλεια κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Παρών ψήφισαν 14 βουλευτές ενώ απείχαν 30 βουλευτές.
Της έναρξης της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ως προς την συνταγματικότητα ή όχι της τροπολογίας με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική. 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως τα επιχειρήματά τους στις υπερ - αρμοδιότητες που θα απολαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας και στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, απεκδύεται με την ρύθμιση αυτή του ίδιου του του ρόλου, ως το μόνο αρμόδιο - σύμφωνα με το Σύνταγμα - να καθορίσει τον αριθμό των αδειών, την διαδικασία και τα κριτήρια διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκτιμώντας πως η ρύθμιση θα καταπέσει στο ΣτΕ αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η εξυγίανση της σαθρής πραγματικότητας παράνομης λειτουργίας των ραδιο-τηλεοπτικών μέσων στην Ελλάδα - ως ελληνική πρωτοτυπία - «περνάει» μέσα από τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την αδειοδότησή τους, υπερασπίστηκε με θέρμη την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας συχνά τους τόνους αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία
.
Απαντώντας, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αυταρχισμό, απολυταρχισμό και αυθαιρεσία στα ΜΜΕ, αναφέροντας ότι επιχειρεί να ελέγξει ασφυκτικά τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε μια ομιλία σε ιδιαίτερα υψηλούς τονους.

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός

«Η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες απέδειξε ποιός θέλει να μπει τάξη σε αυτό το τοπίο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου έχει κατατεθεί η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ.
Τα ΜΜΕ, υπογράμμισε, που έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται από τράπεζες με μόνο στόχο να στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά χρεωκοπημένα κόμματα.
Και αυτό την ώρα που οι τράπεζες, τα τελευταία χρόνια, δεν δανειοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ότι όλα αυτά με ανυπαρξία φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
Αναφερόμενος στην καταπολέμιση του συστήματος διαπλοκής, τόνισε ότι ακόμα και κυβερνήσεις που προσπάθησαν έστω και επιφανειακά να συγκρουστούν, δεν τα κατάφεραν.
Διαμορφώθηκε η εντύπωση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή συνεχίστηκε αυτό επί χρόνια, ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται ν' αλλάξει.
Ο κ. Τσίπρας υπενθυμισε ότι ένα χρόνο πριν ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση σαφή εντολή και στήριξη για να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο.
«Σαφή εντολή έδωσε ο ελληνικός λαός: Συγκρουστείτε με το κατεστημένο, καθαρείστε τη χώρα από τις πραγματικές εστίες ανομίας», σημείωσε.
Μιλώ γι αυτούς που νέμονταν κρατικό χρήμα, όπως πχ η περίπτωση της Siemens, ή για αυτούς που πλούτισαν με θαλασσοδάνεια, υπογράμμισε.
«Και όλοι αυτοί τοποθέτησαν τα υπερκέρδη τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Γι αυτό και οι προηγούμενες κυβέρνησεις καταχώνιασαν τις λίστες καταθετών στις ξένες τράπεζες».
Αναφερομένος στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την περίπτωση Παπασταύρου, και την λίστα Λαγκάρντ.
«Ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς έλεγε στη βουλή μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι Παπασταύρου για τη χώρα μιλώντας για το συνεργάτη του.
Θα υπάρξουν αυτοί οι Παπασταύρου και θα πληρώσουν εφόσον υπάρχουν μέσα στις λίστες καταθετών στο εξωτερικό», είπε ο πρωθυπουργός.
Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης, υπογράμμισε, που δεν έχουμε νόμιμη λειτουργία των ΜΜΕ.
Πρέπει να μπει μια τάξη, να αδειοδοτηθούν τα ΜΜΕ όπως στην ΕΕ.
«Δεν φτάνει που καλύπτατε εσείς που κυβερνήσατε την ασυδοσία των ΜΜΕ, κάνετε τώρα ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός ψήφισε», τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Πουλάτε και εκδούλευση, λέει ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση, σε κάποιους από αυτούς τους κυρίους, υποσχόμενοι ότι θα εμποδίσετε την κυβέρνηση να προχωρήσει.
Διαβεβαίωσε δε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών γιατί «είναι λαϊκή επιταγή να μπει τέλος στην διαπλοκή και στη διαφθορά».
Δεν έρχεται εσπευσμένα η ρύθμιση, τόνισε.
Είναι βασικό σημείο των προεκλογικών δηλώσεων να δοθούν άδειες με διαφάνεια μετά από 27 χρόνια.
Θα μπορούσε κανείς να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε επειδή είχαμε αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σελίδα με συναίνεση, είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια τόνισε ότι έγινε προσπάθεια για συναίνεση με δυνάμεις αντιπολίτευσης ενώ μόλις εξελέγη ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να εμποδίσει την εκλογή της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ.
Ο πρωθυπουργός αναφερομένος στις τρεις συνεδριάσεις της Βουλής για τις τηλειπτικές άδειεςς ουσιαστικά η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός και δεν θα συναινέσει.
Μετά μίλησε για υπερεξουσίες του υπουργού, και τις μεταφέραμε στη Βουλή.
Η συναίνεση για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ δεν είναι προτροπή του Συντάγματος.
Είναι συνταγματική επιταγή.
Η ΝΔ παραβιάζει σαφώς μια συνταγματική της υποχρέωση. Κάποιοι «παίζουν τα ρέστα τους» για να διακόψουν την προσπάθεια εξυγίανσης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Υπάρχει συνολικός ξεσηκωμός κατά της σκληρής πολιτικής της κυβέρνησης.
Έχουν συνηθίσει από τους μηντιάρχες να κάνουν οι κυβερνήσεις πίσω στους εκβιασμούς τους, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την διαβεβαίωση του ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ξεκινήσει.
«Ξεκινάμε το διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Όσοι δεν ήθελαν να γίνει διαγωνισμός, ζητούσαν να είναι απεριόριστος ο αριθμός των αδειών.
Στην υπόλοιπη ΕΕ, είναι ηλίθιοι που έχουν κάνει διαγωνισμό για συγκεκριμένο αριθμό αδειών;» σημείωσε.
Αν θέλετε να μένετε Ευρώπη, όπως λέγατε το καλοκαίρι, ακολουθείστε την Ευρώπη, τόνισε απευθυνομένος στην Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και όχι του ΕΣΡ.
Αποφασίσατε να παραβιάσετε το Σύνταγμα κωλυσιεργώντας στο ΕΣΡ, εμείς θα το τηρήσουμε προχωρώντας το διαγωνισμό.
Αν δεν ζητήσετε εσείς ονομαστική ψηφοφορία, θα ζητήσουμε εμείς για να καταγραφεί ποιός θα ψηφίσει τι, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Ν.Δ.

Για κρίσιμες αποφάσεις για την εθνική κυριαρχία της χώρας που λαμβάνονται σε μία νύχτα ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και του λαού μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροπολογία που αφορά το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδόθηκε σε μακροσκελή άσκηση αποπροσανατολισμού, σημειώνοντας ότι ίσως δεν έχει αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση της χώρας.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται κατάφορα και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε:
«Κύριε Τσίπρα μπορείτε να μετακινηθείτε από τη Βουλή στο Μαξίμου αλλά δεν μπορείτε να μετακινηθείτε με τα ΜΜΜ.
Σταματήστε να βλέπετε παντού μόνο εχθρούς, σταματήστε να βλέπετε ως εχθρούς όλες τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται».
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς υπό τον έλεγχο της συνταγματικής αρχής.
Δεν διαφώνησε κανείς ότι πρέπει να ισχύει για τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες.
Εσείς όμως θέλετε να καταστήσετε τον κ. Νίκο Παππά απόλυτο κυρίαρχο επί των ΜΜΕ, περιθωριοποιώντας το ΕΣΡ».
Και πάλι μιλώντας προς των πρωθυπουργό, είπε ακόμη ότι «σας είπα εξαρχής να επιστρέψετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ από τον υπουργό, και η ΝΔ θα ψηφίσει για τις άδειες.
Δεν είπατε ότι στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι ο έλεγχος των ΜΜΕ υπάγεται στο ΕΣΡ αποκλειστικά».
Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε «γιατί μόνο 4 άδειες και όχι περισσότερες;
Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά τα στοιχεία είναι λάθος.
Αναφερθήκατε στο πόσα κανάλια λειτουργούν όχι στο πόσες άδειες δόθηκαν.
Η αγορά τελικά καθόρισε πόσα θα λειτουργήσουν.
Γιατί δεν επιβάλλετε αντίστοιχους περιορισμούς σε άλλους τομείς της αγοράς;
Να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κινηματογράφων π.χ.;».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τα εξής:
«Εσείς είστε πιο παλιό από το παλιό.
Αυτή είναι η συνολική σας νοοτροπία, το πρόβλημα είναι ευρύτερο.
Μετατρέπετε τη χώρα βήμα βήμα σε ένα αυταρχικό καθεστώς.
Επιχειρήσατε να ελέγξετε ανεξάρτητες αρχές.
Έχετε υιοθετήσει έναν πολύ ολισθηρό δρόμο.
Θα ενεργοποιήσει η διάταξη αυτή τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών».

Πρώτη ενημέρωση 21:50

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης