Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό Μαΐου 2003 κατήλθε το πετρέλαιο λόγω αποθεμάτων - Eλπίδα αισιοδοξίας από OPEC - Στα 30,55 δολ. το Brent

tags :
Σε χαμηλό Μαΐου 2003 κατήλθε το πετρέλαιο λόγω αποθεμάτων - Eλπίδα αισιοδοξίας από OPEC - Στα 30,55 δολ. το Brent
Μεγάλη ζήτηση καταγράφηκε για δικαιώματα προαίρεσης πώλησης (put options) «μαύρου χρυσού» στα 25 δολάρια ανά βαρέλι
Τη χαμηλότερη τιμή της από τον Μάιο 2003 κατέγραψε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 η προθεσμιακή τιμή Μαρτίου 2016 του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ, West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX, υποχωρώντας μέχρι τα 26,05 δολάρια ανά βαρέλι, για να κλείσει στα 26,75 δολάρια με πτώση 70 σεντς ή 2,55%.
Πλέον, οι απώλειες του WTI από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 30% (-30,13%).
Απώλειες 29 σεντς ή 0,94% κατέγραψε αντίστοιχα η προθεσμιακή τιμή Απριλίου 2016 του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων InterContinental Exchange Europe (ICE), για να κλείσει στα 30,55 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 30 (29,92) δολάρια.
Για το Brent, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 21,27% από την αρχή του νέου έτους.
Χαρακτηριστικό του πανικού που επικρατεί πλέον στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ήταν η μεγάλη ζήτηση για δικαιώματα προαίρεσης πώλησης (put options) «μαύρου χρυσού» στα 25 δολάρια ανά βαρέλι, στο οποίο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα βρεθεί το πετρέλαιο.
Τελικά, το πετρέλαιο γλίτωσε από τα χειρότερα, μετά από μεταμεσηβρινή αναφορά της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal - επικαλούμενη τον υπουργό ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail bin Mohammed al-Mazrouei - ότι τα μέλη του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC ενδέχεται τελικά να είναι έτοιμα να συμφωνήσουν σε μία συντονισμένη μείωση παραγωγής «μαύρου χρυσού».
Μάλιστα, ήταν η αναφορά του Άραβα υπουργού ότι μέλη του OPEC ήδη περιορίζουν την παραγωγή τους, που «πυροδότησε» ανάκαμψη στις μετοχές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Την αρχική μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου νωρίτερα στην ημέρα είχαν ενισχύσει τα τεράστια αποθέματά του, καθώς και έκθεση της Goldman Sachs που προέβλεψε ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνουν χαμηλές και ευμετάβλητες μέχρι το δεύτερο μισό του 2016, για να διακυμανθούν μεταξύ 20 και 40 δολαρίων ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης