Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο εμπόριο, ένας «αγιάτρευτος ασθενής»: Μετά το επώδυνο 2015 ήρθε ο ακόμα χειρότερος Ιανουάριος 2016

tags :
Παγκόσμιο εμπόριο, ένας «αγιάτρευτος ασθενής»: Μετά το επώδυνο 2015 ήρθε ο ακόμα χειρότερος Ιανουάριος 2016
Tο 2014 ο στόχος του +7% στον όγκο των εμπορευμάτων δεν επετεύχθη ποτέ, με το ποσοστό τελικά να είναι +3% στο τέλος του έτους
Ως ένα «αγιάτρευτος ασθενής» μπορεί να χαρακτηριστεί το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς από τις αρχές του 2014 δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους στόχους που είχαν θέσει αρχικά, τα ανώτατα οικονομικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, από το 2014, οπότε και άρχισε η οικονομική επιβράδυνση σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες (πχ Κίνα), ο στόχος του +7% στον όγκο των εμπορευμάτων δεν επετεύχθη ποτέ, με το ποσοστό τελικά να είναι +3% στο τέλος του έτους.
Το επώδυνο (από πολλές απόψεις) 2015 τα πράγματα έγιναν ακόμα χειροτέρα, με τις χαμηλές προβλέψεις για αύξηση +3,3% στον όγκο των εμπορευμάτων να μην επιτυγχάνονται, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης τελικά βρέθηκε στο +2,8%.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Ιανουάριος 2016 ήταν το χειρότερο ξεκίνημα έτους που έχει κάνει ο κλάδος του παγκόσμιου εμπορίου, με τα κέρδη ανά πλοίο να Ιανουάριο είδε το χειρότερο ξεκίνημα για ένα χρόνο για τα κέρδη εμπορικό πλοίο να βρίσκονται στα 5.957 δολ. ημερησίως, όταν ο μηνιαίος μέσος όρος για τα έτη 2010 – 2014 ήταν 7.712 δολ.
Αν και το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά για τις ναυτιλιακές (οι οποίες κατέχουν την μερίδα του λέοντος στην μεταφορά των εμπορευμάτων), λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, η οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες αλλά και την Ευρωζώνη, προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης στο παγκόσμιο εμπόριο το 2016, με τους πλέον απαισιόδοξους να μιλούν για… μείωση του όγκου των εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης