Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση το 2016 και ενίσχυση της σκιώδους τραπεζικής, στο δυσμενές σενάριο για τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
Ύφεση το 2016 και ενίσχυση της σκιώδους τραπεζικής, στο δυσμενές σενάριο για τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών
Δεν θα συμπεριληφθεί η Εθνική Τράπεζα
Ύφεση το 2016 και το 2017, μείωση των τραπεζικών κερδών και ενίσχυση της σκιώδους τραπεζικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δυσμενές σενάριο για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αναλυτικότερα, σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, ξεκινά η διαδικασία των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, με την European Banking Authority να δημοσιεύει τις παραδοχές των σεναρίων, υπό τα οποία θα εξεταστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
H ΕΒΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι δεν τίθεται όριο «επιτυχίας» για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση 1,2% στην Ευρωζώνη το 2016 και 1,3% το 2017.
Στις παραδοχές για το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνονται οι τέσσερις βασικότεροι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου:
i) το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των αποτιμήσεων για τον παγκόσμιο κίνδυνο, που θα ενισχυθεί από τη χαμηλή ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς
ii) το ενδεχόμενο αδύναμης τραπεζικής κερδοφορίας αδύναμες και κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών σε περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης
iii) το ενδεχόμενο αύξησης των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους στο δημόσιο και ιδιωτικό μη χρηματοπιστωτικό τομέα, εν μέσω χαμηλού ονομαστικού ρυθμού αύξησης
iv) το ενδεχόμενο πρόβλημα που θα δημιουργήσει ένας ταχέως αναπτυσσόμενος σκιώδης τραπεζικός τομέα


Το τεστ αντοχής θα καλύψει πάνω από το 70% του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, αξιολογώντας την ικανότητα των τραπεζών της ΕΕ στην αντιμετώπιση δυσμενών οικονομικών σοκ. 
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές του γ' τριμήνου του 2016, ενώ η άσκηση θα παρέχει επίσης στους συμμετέχοντες στην αγορά μια σταθερή βάση για να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν και αρχικά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ανάμεσα στις υπό αξιολόγηση τράπεζες, λόγω των stress test του 2015 που υποβλήθηκε ο ελληνικός κλάδος (λόγω ειδικών συνθηκών), δεν θα συμμετάσχει στην παρούσα πανευρωπαϊκή άσκηση. 
Αναλυτικά οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν:




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης