Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Νόμιμη η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής

Κομισιόν: Νόμιμη η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής
Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά
Στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε συνεργασία με την Τουρκία, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου είναι απολύτως νόμιμη κατέληξε η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, πρόκειται για ένα «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο ίδιος τόνισε ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη.
Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων.
Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα έχουν καθοριστεί έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε τονίσει ο κ. Juncker.
Αναφορικά με το θέμα της επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι σημαντικό στοιχείο της «καταρχήν συμφωνίας» είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά.
«Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης