Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι πάει στραβά με την Ευρώπη; To Brexit, οι εκλογές στην Ισπανία και... η Ελλάδα

tags :
Τι πάει στραβά με την Ευρώπη; To Brexit, οι εκλογές στην Ισπανία και... η Ελλάδα
Η Ε.Ε. έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε ένα σπιράλ κρίσεων που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για την προσφυγική κρίση που «ταρακούνησε» την Ευρώπη και η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από «καυτά» πολιτικά ζητήματα.
Η Ε.Ε. έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε ένα σπιράλ κρίσεων που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τις τάσεις αποσταθεροποίησης να εντείνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης που οδήγησε την Ε.Ε. σε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, το δίμηνο Μαϊου - Ιουνίου προμηνύεται κρίσιμο.
Η Ε.Ε. εισέρχεται στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, που θα κρίνει την παραμονή της ή μη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ στις 26 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει πιθανότατα η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, καθώς δεν κατέστη εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Πριν από όλα αυτά όμως η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με τον συνήθη ύποπτο, που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα...

Πιθανό ένα... ελληνικό ατύχημα

Μόλις δέκα μήνες πέρασαν από το θρίλερ του περσινού καλοκαιριού και όμως η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι ένα βήμα από τη χρεοκοπία.
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι εάν δεν κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο κατέληξαν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναζητά πολιτική λύση σε επίπεδο αρχηγών - κρατών της Ευρωζώνης, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, με τους Ευρωπαίους να παραπέμπουν στο Eurogroup.
Προηγήθηκε το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθέσιμων των δημοσίων οργανισμών, κίνηση η οποία καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με άδεια ταμεία.
Ακριβώς όπως το καλοκαίρι του 2015....
Η διαμάχη ΔΝΤ - Ε.Ε. για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να νομοθετήσει έκτακτα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση.
Το ζητούμενο είναι αν οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη λύση στον Α. Τσίπρα ή αν θα επικρατήσει το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μπορεί η Ε.Ε. να αντέξει μια πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα, ενώ προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα στη Βρετανία;
Για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας τα σχόλια είναι περιττά.

Η απειλή του Brexit

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι, όσον αφορά την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Το κύμα του ευρωσκεπτικισμού σαρώνει και τη Βρετανία, παρά τις παραχωρήσεις της Ε.Ε. έναντι του πρωθυπουργού David Cameron, αλλά και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα σημάνει ενδεχόμενο Brexit.
H τελευταία δημοσκόπηση την οποία διενέργησε η εταιρεία ICM , καταγράφει οριακό προβάδισμα του Brexit, έναντι της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
Συγκεκριμένα, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συγκεντρώνει το 46% των ψήφων, έναντι 44% που τάσσεται υπέρ της παραμονής.
Το ερώτημα που βασανίζει τους πολιτικούς αναλυτές είναι ένα:
Μπορεί το Brexit να αποτελέσει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης;
Η βρετανική τράπεζα Barclays, σε πρόσφατη ανάλυσή της, σημειώνει ότι «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος» να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρώπη, σε περίπτωση Brexit.
Το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει τη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε.
Όπως σημειώνει η Barclays, το «Εθνικό Μέτωπο» της Marine Le Pen μεταξύ άλλων προτείνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην Ε.Ε.
Αυτές οι δύο χώρες, όπως επίσης επισημαίνει η Bank of America, θα διεξάγουν το 2017 γενικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από τις συνέπειες ενός Brexit.
Η Ιταλία και η Ισπανία, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία αντίστοιχα στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσαν επίσης να υποστούν συνέπειες από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το δημοψήφισμα σχετικά με τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε., σημειώνει η Barclays, θα κέρδιζαν υποστήριξη.
Το Podemos, στην περίπτωση της Ισπανίας, «δεν είναι αντίθετο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», όμως έχει δείξει την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας που προωθούν οι Βρυξέλλες.

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, ένας νέος πόλος πολιτικής αβεβαιότητας ξεπήδησε στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ε.Ε.
Η χώρα οδηγείται σε εκλογές την Κυριακή 26 Ιουνίου, μετά το αδιέξοδο στον τρίτο γύρο των συνομιλιών του Ισπανού βασιλιά Felipe με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέτρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε επίσημα την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης και έκρινε αναπόφευκτη τη διενέργεια εκλογών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επικείμενες ισπανικές εκλογές είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες μετά τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Οι Ισπανοί θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βουλή που ανέδειξαν οι εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, με τη χώρα να παραμένει στην ουσία ακυβέρνητη τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης