Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Παγιδευμένη στην αναξιοπιστία της νομισματικής της πολιτικής η BoJ - Παράγει αντίθετα αποτελέσματα

El-Erian: Παγιδευμένη στην αναξιοπιστία της νομισματικής της πολιτικής η BoJ - Παράγει αντίθετα αποτελέσματα
Η BoJ βρίσκεται μετέωρη μεταξύ αποτελεσματικότητας της νομισματικής της πολιτικής και αντιπαραγωγικών πολιτικών
Η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι παγιδευμένη, έχοντας πλέον χάσει την αξιοπιστία της νομισματικής της πολιτικής, όπως σχολίασε την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC o έγκριτος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
«Ότι και να κάνουν [η BoJ], είναι λάθος. Κατέληξαν να πράττουν υπερβολικά πολλά την τελευταία φορά [σ.σ.: τον Ιανουάριο 2016] και υπέστησαν ανατίμηση του νομίσματος [γιέν], ενώ τώρα δεν έκαναν απολύτως τίποτα και πάλι είχαν το ίδιο αποτέλεσμα», σχολίασε ο El-Erian, αναφερόμενος στη σημερινή μεγάλη ενίσχυση του γιέν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέχρι 3,5%.
Τα ξημερώματα της Μ. Πέμπτης, η BoJ εξέπληξε τις αγορές και τους απανταχού επενδυτές με την ανακοίνωση της απόφασής της να αφήσει αμετάβλητη την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί, καθώς και να μην μειώσει περαιτέρω σε αρνητικό πεδίο τα παρεμβατικά επιτόκια του γιέν.
Μέχρι στιγμής, το δολάριο έχει εξασθενήσει έναντι του γιέν κατά 10% από την αρχή του 2016.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η BoJ βρίσκεται μετέωρη μεταξύ αποτελεσματικότητας της νομισματικής της πολιτικής και αντιπαραγωγικών πολιτικών.
Επόμενη κεντρική τράπεζα που θα βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση με την BoJ θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και μετά η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) και η Federal Reserve.
Ο πολύπειρος οικονομικός σύμβουλος προειδοποιεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για το τέλος της εποχής χαμηλής αλλά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, στην οποία οι κεντρικές τράπεζες κατάφερναν να περιορίσουν τη χρηματο-οικονομική μεταβλητότητα όταν αυτή ήταν υπερβολική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης