Τελευταία Νέα
Διεθνή

SkyNews: Η αναζήτηση για την αλήθεια συνεχίζεται 8 εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit

SkyNews: Η αναζήτηση για την αλήθεια συνεχίζεται 8 εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit
Τα όσα λέγονται για το Brexit και πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας συνεχίζουν να αμφισβητούνται έντονα
Καθώς η κόντρα ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα εντείνεται, οι εκκλήσεις για τα βασικά γεγονότα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε... αγνοούνται, επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ του για το δημοψήφισμα με θέμα το Brexit το βρετανικό δίκτυο SkyNews.
Οπότε, «μια σωστή ανεξάρτητη ανάλυση της ζωής εκτός Ε.Ε.» για την αντιμετώπιση της «κινδυνολογίας ... και του οικονομικού αναλφαβητισμού» θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη.
Όμως, ενώ σε εκείνους που κάνουν αυτή την πρόταση βρίσκονται και βαριά ονόματα της βιομηχανίας, αυτοί λειτουργούν υπό την επωνυμία «Οικονομολόγοι υπέρ του Brexit», με αποτέλεσμα οι ισχυρισμοί για ανεξαρτησία μπορεί να είναι αμφισβητήσιμοι.
Απορρίπτουν τη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών για τις επιπτώσεις των Brexit ως «προπαγάνδα», η οποία στηρίζεται σε υπερβολικά απαισιόδοξες υποθέσεις για τις εμπορικές συμφωνίες, τη ρύθμιση και την παραγωγικότητα για να δημιουργήσουν ζοφερές προβλέψεις.
Αντ' αυτού, οι «Οικονομολόγοι υπέρ του Brexit» ισχυρίζονται ότι με το να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. «είμαστε μέρος ενός κλαμπ όπου μια σειρά από κακές αποφάσεις έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα», υπερκαλύπτοντας τα οφέλη του να είναι η χώρα στην ενιαία αγορά.
Ισχυρίζονται ότι το να φύγει από την Ε.Ε. θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει το κόστος για το εξωτερικό εμπόριο (ή να διατηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες).
Το να ξεφορτωθεί η χώρα τον «προστατευτισμό» που συνεπάγεται η συμμετοχή στην Ε.Ε. θα μείωνε τους περιορισμούς και τις χρεώσεις του 20% στο γεωργικό και βιομηχανικό εμπόριο, επιτρέποντας να υποχωρήσουν οι τιμές και να ευδοκιμήσει η ανάπτυξη.
Η καμπάνια του «Μένουμε Ε.Ε.» λέει ότι όλα αυτά είναι απλά φαντασία, επισημαίνοντας την αντίσταση που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, λένε ότι αυτή η έκθεση αγνοεί τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit για τη στερλίνα και τις επενδύσεις, ακόμη και αρχικά. Σε καθαρούς όρους, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο επιτυχημένο στην εξαγωγή υπηρεσιών αντί προϊόντων.
Ο Δρ. Gerard Lyons, οικονομικός σύμβουλος του δημάρχου του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., Boris Johnson, επισημαίνει ότι η μη ένταξη στο ευρώ δεν έβλαψε το City.
Αναφέρει μάλιστα την αυξανόμενη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ε.Ε., και τη μειούμενη ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να επηρεάσει αυτούς τους κανόνες, ως βασικό λόγο για να βγει η χώρα από την Ένωση.
Αλλά αντίθετα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο Λονδίνο έχουν βοηθηθεί εξαιρετικά από τους κανόνες «διαβατηρίου», που επιτρέπουν ακόμη και ξένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να λειτουργούν σε ολόκληρη την Ε.Ε. με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η απώλεια αυτού του καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει ορισμένες από αυτές να μετεγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη.
Ενώ τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, η κριτική και για τις δύο καταλήγει στο ίδιο πράγμα: το υπόβαθρο η φύση των υποκείμενων παραδοχών.
Με οκτώ εβδομάδες να απομένουν, η αναζήτηση για τα βασικά ουδέτερα «γεγονότα» συνεχίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης